«Κάλλιο γνώση παρά γρόσι»

Κύριε διευθυντά

Παρακινήθηκα σε αυτή την επιστολή διαβάζοντας στην «Καθημερινή» γράμματα συνεπιστολογράφων με ενδιαφέρουσες ιστορίες οικογενειών, συνήθως της περιφέρειας.

Οι κάτοικοι του Λεονταρίου της Μεγαλουπόλεως ήσαν και είναι υπερήφανοι για την περίοδο ακμής του χωριού τους, περίπου την εποχή της Εθνεγερσίας. Λίγο αργότερα, η οικογένεια του Ανδρέα Τσίριμπα απαρτιζόταν από τον ίδιο, τη γυναίκα του Ειρήνη και τα τέσσερα παιδιά του, τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Οπως θα καταδειχθεί στη συνέχεια, οι γονείς αυτοί επίστευαν ότι «κάλλιο γνώση παρά γρόσι». Ετσι, και τα τρία αγόρια όχι μόνο τελείωσαν τη Φιλοσοφική Αθηνών, αλλά πήραν και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το επιλεγόμενον «rigorosum» (αυστηρό), φυσικά ως υπότροφοι.

Εις ανταπόδοσιν των υποτροφιών, επανερχόμενοι οι διδάκτορες επανήλθαν στο Δημόσιο στο οποίο ήδη υπηρετούσαν. Ο Δημήτριος προήχθη σε γενικό επιθεωρητή Μέσης Εκπαιδεύσεως και παράλληλα ξεκίνησε ακαδημαϊκή καριέρα φτάνοντας τη θέση του διδάσκοντος υφηγητή Κλασικής Φιλολογίας. Ο Αντώνιος έφτασε γρήγορα στη θέση του διευθυντή της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και ο Βασίλειος, ο οποίος «έφυγε» νωρίς (1948) από σκωληκοειδίτιδα (!), πρόλαβε να γίνει κι εκείνος γενικός επιθεωρητής. Και οι τρεις άφησαν πλούσιο συγγραφικό έργο. Η αδελφή των τριών συνεισέφερε στην κοινότητα της Στοιχειώδους Εκπαίδευσης με τα τρία παιδιά της. Μία διευθύντρια, έναν γενικό επιθεωρητή και τον ιδρυτή των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη, τα οποία λειτουργούν τώρα με τον γιο και την κόρη του. Από τους αδελφούς, ο Δημήτριος «εισέφερε» στην κοινωνία τον αριστούχο και άριστο γιατρό Ανδρέα, που ξεκίνησε με θητεία 12 ετών στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μονάχου, την οδοντίατρο Μαργαρίτα, που η συμπεριφορά της στο ΙΚΑ Ηλιουπόλεως έναντι των ασθενών της τής είχε εξασφαλίσει πολυπληθή και πιστή «πελατεία», και τη φιλόλογο Ειρήνη, με ποικίλους πιστούς «οπαδούς» τόσο μεταξύ των μαθητών που δίδαξε όσο και των καθηγητών που «διοίκησε» ως γυμνασιάρχης και λυκειάρχης. Ο Αντώνιος είχε στη μερίδα του ένα γιατρό (Ανδρέα φυσικά) και μία οδοντίατρο (Ειρήνη φυσικά), ο δε Βασίλειος μια καθηγήτρια φιλόλογο (Ειρήνη φυσικά), τον Σπύρο, δικηγόρο / στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αντιδήμαρχος Αθηναίων, νομάρχης) και ένα δικηγόρο (Ανδρέα φυσικά).

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το φυτώριο του αρχικού Ανδρέα υπήρξε εύφορο και παραγωγικό. Συνέχιση στον χρόνο θα αποτελούσε καταχρηστική υπερβολή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT