Η επαναλειτουργία του Θεάτρου Άλσους

Η επαναλειτουργία του Θεάτρου Άλσους

Κύριε διευθυντά

Η επαναλειτουργία του θεάτρου Αλσος υπήρξε καταλύτης στην αναγέννηση του ίδιου του Πεδίου του Αρεως, ενός ιστορικού χώρου πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας που είχε γνωρίσει παρακμή και απαξίωση τα προηγούμενα χρόνια και που σήμερα έχει μετατραπεί σε έναν καθαρό και ασφαλή χώρο αναψυχής, προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως για βόλτα, άθληση και διασκέδαση. Η τιτάνια ιδιωτική πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία του θεάτρου Αλσος το 2019 συνοδεύτηκε από μια ολική ανακαίνιση του περιβάλλοντος κυρίως χώρου αυτού, φωταγώγησε κυριολεκτικά και μεταφορικά έναν ιστορικό χώρο πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας, τον οποίον και αναζωογόνησε με 100 κυπαρίσσια και 1.500 διαφορετικά είδη φυτών. Ταυτόχρονα, κατέστησε το θέατρο Αλσος πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών ετησίως και ορόσημο τέχνης και πολιτισμού λόγω των ποικίλων διοργανώσεων που φιλοξενούνται σε αυτό, από παιδικές και θεατρικές παραστάσεις, μέχρι παρουσιάσεις βιβλίων και εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις δίσκων. Η ιδιωτική πρωτοβουλία επενέβη με έναν θεαματικό τρόπο σε ένα πάρκο που είχε γνωρίσει παρακμή την προηγούμενη δεκαετία λόγω των τοξικομανών που διαβιούσαν εντός αυτού και της εγκληματικότητας που επικρατούσε τις νυχτερινές ιδίως ώρες καθιστώντας τον χώρο εγκαταλελειμμένο και επικίνδυνο. Η επαναλειτουργία του θεάτρου έδωσε ξανά ζωή στο ίδιο το Πεδίον του Αρεως, αφού οδήγησε σε εκκαθάριση κάθε εγκληματικής και παραβατικής παρουσίας, παρέδωσε το πάρκο ασφαλές και καθαρό στους περιοίκους της περιοχής, στους Αθηναίους και σε όλους όσοι επιθυμούν να το επισκεφθούν για περίπατο, αθλητισμό και αναψυχή.

Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν εργασία απασχολούμενοι στον χώρο του θεάτρου, ενώ άνθησαν δεκάδες επιχειρήσεις πέριξ του Πεδίου του Αρεως και τα ακίνητα της περιοχής απέκτησαν τεράστια εμπορική αξία εν σχέσει με τα προηγούμενα έτη. Ανάπτυξη, κοινωνική εταιρική ευθύνη, πολιτισμός, τέχνη, αναψυχή υπηρετήθηκαν επάξια από την αξιοθαύμαστη ιδιωτική προσπάθεια και δικαίως τα μάτια 100.000 επισκεπτών τον χρόνο είναι στραμμένα στον χώρο του θεάτρου Αλσος.

Η απόφαση του ΣτΕ δημοσιεύθηκε με αφορμή αίτηση ακύρωσης περιοίκων της περιοχής και σωματείου κατά της όλης διαχειριστικής μελέτης που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και η οποία αφορά συνολικά το Πεδίον του Αρεως, τις χρήσεις και κατασκευές εντός αυτού. Η δικαστική προσφυγή δεν είχε σχέση με κάποια άδεια ή έγκριση του θεάτρου Αλσος, απλώς στη δικαστική απόφαση έγιναν παρεμπίπτουσες κρίσεις για τον χώρο του θεάτρου που αξιοποιούνται μεμονωμένα, οδηγώντας σε εσφαλμένα συμπεράσματα, χωρίς να αξιολογούνται στο πλαίσιο των όσων κρίθηκαν συνολικώς από το ΣτΕ το οποίο περιορίστηκε στην ακύρωση της μελέτης λόγω του ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν είχε εξετάσει εάν τούτη έπρεπε να υποβληθεί σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ακυρώθηκε και η ερειδόμενη στη διαχειριστική μελέτη ανάκληση απόφασης κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στον χώρο του θεάτρου, επειδή στηριζόταν στη μελέτη που δεν είχε υποβληθεί σε περιβαλλοντικό προέλεγχο. Καμία κρίση για τις κατασκευές δεν διέλαβε το ΣτΕ.

Το ΣτΕ πάντως με την απόφασή του αυτή αναγνώρισε για δεύτερη φορά τη συμβατότητα της λειτουργίας του θεάτρου με τον κοινόχρηστο χώρο του Πεδίου του Αρεως καθιστώντας σαφές πως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θεωρεί πως η συνέχιση της λειτουργίας του συμβαδίζει απόλυτα με τη φυσιογνωμία του Πεδίου του Αρεως, αποτελώντας έναν χώρο κατ’ εξαίρεση διεξαγωγής δημοσίων θεαμάτων, με την έννοια που έχει αποκτήσει ο όρος αυτός στη σύγχρονη εποχή, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά της δικαστικής απόφασης. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση που εξέλιπε πριν από την έγκριση της διαχειριστικής μελέτης που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής δεν σχετίζεται με καμία μομφή για τη λειτουργία του θεάτρου Αλσος, ούτε των κατασκευών του περιβάλλοντος χώρου αυτού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνωρίζει ότι μαζί με τη διαχειριστική μελέτη που αποτελεί το master plan του Πεδίου του Αρεως, οι πολεοδομικές αρχές ελέγχουν εξίσου τη συμβατότητα των χρήσεων και κατασκευών εντός του πάρκου, περιλαμβανομένου του θεάτρου, το οποίο είναι εφοδιασμένο με όλες τις πολεοδομικές εγκρίσεις που απαιτεί η κείμενη νομοθεσία και οι οποίες ουδόλως αμφισβητήθηκαν από τη δικαστική απόφαση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε το Συμβούλιο της Επικρατείας παρέσχε υπόδειξη προς την Περιφέρεια Αττικής να προβεί άμεσα σε έλεγχο-screening του εάν απαιτείται να υποβληθεί η ακυρωθείσα διαχειριστική μελέτη σε περιβαλλοντική αδειοδότηση, ώστε εν συνεχεία να επαναξιολογηθούν με τη μελέτη αυτή και από περιβαλλοντικής νομοθεσίας οι υφιστάμενες χρήσεις και κατασκευές του πάρκου και του θεάτρου και οι οποίες θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι τότε, όντας απόλυτα σύννομες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT