Natura est deus in rebus

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 22/7 δημοσιεύθηκε άρθρο του τακτικού αρθρογράφου της εφημερίδος κ. ∆ημήτρη Ρηγόπουλου με τον εμβληματικό τίτλο «Natura est Deus»! Το άρθρο αφορούσε το «καλοκαιρινό» θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στον «κοινόχρηστο» αιγιαλό, που ανήκει στο ∆ημόσιο, αλλά «εκμισθώνεται» στους ιδιώτες συνήθως μέσω των κατά τόπους δήμων.

Με την τραγική επικαιρότητα των καταστροφικών πυρκαγιών η φράση επανήλθε, διότι για κάποιο λόγο οι πυρκαγιές θεωρούνται «φυσικό φαινόμενο», αν και σπανίως οφείλονται σε φυσικά αίτια. Μάλλον πρόκειται για σύμπτωμα της ανθρώπινης –και πολύ ελληνικής– τάσης μεταθέσεως των ευθυνών σε τρίτους και ποιος είναι πιο «βολικός» από την απρόσωπη φύση και τον Δημιουργό της;

Η πλήρης φράση, που ανήκει στον Τζιορντάνο Μπρούνο, τον οποίο έκαψε στην πυρά ως αιρετικό η Ιερά Εξέτασις, είναι «Natura est deus in rebus» (H Φύσις είναι ο Θεός στα πράγματα, τα δημιουργήματά Του).

Φυσικά, ο Ιταλός φιλόσοφος, αστρονόμος, φιλόσοφος και συγγραφέας και οι διδασκαλίες του είναι πέραν του βεληνεκούς μου και της παρούσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT