Η «νεκρανάσταση» της Ευανθίας Καΐρη

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να πληροφορήσω τον συνεργάτη σας κ. Κώστα Λεονταρίδη, ο οποίος απορεί στο σχόλιό του το σχετικό με την Ευανθία Καΐρη (2/8/2023) για το πόσο γνωστή, κυρίως μεταξύ των γυναικών, είναι η για τον ίδιο άγνωστη Ευανθία, ότι λεπτομερέστατα η δράση της (εθνική και λογοτεχνική) έχει ήδη από το 2007 παρουσιαστεί γλαφυρότατα από την έγκριτη λογοτέχνιδα κ. Αννίτα Παναρέτου στην ευρηματική φανταστική αλληλογραφία μεταξύ δύο εξαιρετικών Ελληνίδων της εποχής, της Ευανθίας Καΐρη και της Ζακυνθίας Ελισάβετ Μουτζάν, που έζησαν και έδρασαν συγχρόνως χωρίς όμως ποτέ να έχουν συναντηθεί.

Το έργο αυτό της κ. Παναρέτου («Η παρηγορία των επιστολών σου», 2007, Ωκεανίδα) γνώρισε μεγάλη επιτυχία, γρήγορα εξαντλήθηκε και επανακυκλοφόρησε το 2021 από τον «Σύλλογο προς ∆ιάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων». Από το 2012 σχολιάστηκε ευρύτατα στις Ομάδες Βιβλίων της ΧΕΝ και έτσι οι φίλες μας γνώρισαν αυτές τις δύο ξεχωριστές Ελληνίδες, πρωτοπόρες «φεμινίστριες» των αρχών του 19ου αιώνα. Αυτό λοιπόν εξηγεί γιατί οι σύγχρονες Ελληνίδες είναι ενημερωμένες για την Καΐρη: το χρωστούν στην κ. Παναρέτου που την «νεκρανάστησε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT