Συντονιστές ΕΣΥ και περί αξιολόγησης

Συντονιστές ΕΣΥ και περί αξιολόγησης

Κύριε διευθυντά

Με την ευκαιρία της προκήρυξης 125 θέσεων συντονιστών διευθυντών σε κλινικές του ΕΣΥ (4/5/2023) θα ήθελα να παραθέσω κάποια από τα γνωστά, αλλά και κάποια «παρασκηνιακά» δεδομένα:

1. Στην προ μνημονίων εποχή (προ του 2010) η νόμιμη διαδικασία για τις θέσεις συντονιστών που είχαν κενωθεί, περιελάμβανε τον ορισμό προσωρινού «κατ’ ανάθεση» διευθυντή έως ότου ολοκληρωθεί η επιλογή του νέου συντονιστή. Σε πολλές περιπτώσεις, εντούτοις, καθυστερούσε «επ’ αόριστον» η προκήρυξη (ακόμα και δεκαετία!) για να μην ξεπεραστεί κατά την αξιολόγηση (εφόσον φυσικά ο κατ’ ανάθεση διέθετε τη σχετική «υποστήριξη») και αντικατασταθεί από υποψήφιο συντονιστή με καλύτερα διαπιστευτήρια.

2. Λόγω των (μνημονιακών) αναστολών διορισμών στο ∆ημόσιο για πάνω από 12 χρόνια, η μεγάλη πλειοψηφία των τωρινών επικεφαλής των κλινικών του ΕΣΥ δεν έχει υποστεί την αξιολόγηση/κρίση που αφορά την επιλογή των συντονιστών αλλά, αναγκαστικά, έχει τοποθετηθεί μέσω της «κατ’ ανάθεση» διαδικασίας.

3. Η προαναφερθείσα προκήρυξη της 4/5/2023 αφορά μικρό μόνο μέρος των κλινικών που δεν διαθέτουν συντονιστή (που αντιστοιχεί, κατά μέσον όρο, σε μία ανά ίδρυμα, από τις δεκάδες κλινικές που διαθέτει το καθένα από τα 125 νοσοκομεία της χώρας), ενώ, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, προϋποθέσεις για προκήρυξη θέσεων συντονιστών διευθυντών συμπληρώνει η πλειονότητα των κλινικών του ΕΣΥ.

4. Να θυμίσω εδώ ότι ένα από τα βασικά προεκλογικά σλόγκαν της Ν.∆. όσον αφορά το ∆ημόσιο ήταν «αξιολόγηση παντού».

Είμαι περίεργος λοιπόν να δω ποια από τις δύο πρακτικές θα ακολουθήσει, ο κατά τα άλλα αποδεδειγμένης ικανότητας νέος υπουργός Υγείας, την πεπατημένη της «επ’ αόριστον αναβολής της προκήρυξης» για κάποιες από τις θέσεις που ανήκουν σε κατ’ ανάθεση «αρεστούς», ή την προκήρυξη όλων ανεξαρτήτως των θέσεων συντονιστών που εκκρεμούν με βάση την αρχή της «αξιολόγησης παντού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT