Η γραφειοκρατία στάζει από παντού

Κύριε διευθυντά

Εχει δίκαιο ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι η θριαμβευτική νίκη στις τελευταίες εκλογές είναι απόρροια μεγάλων προσδοκιών, πρωτίστως για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Η υπομονή και η καλή προαίρεση έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι υποσχέσεις και τα ωραία λόγια αποτελούν πλέον το έναυσμα που εξαγριώνει τους συνεπείς και καλόπιστους πολίτες. Η υλοποίηση των λόγων και η δραστική εφαρμογή των νόμων είναι πλέον μονόδρομος. Η χρονική συγκυρία είναι μοναδική τόσο ως προς την ωριμότητα του λαού για γόνιμες και δραστικές αλλαγές, όσο και ως προς την αποφασιστικότητα (θα ήθελα να πιστεύω) μιας ισχυρής κυβέρνησης.

Εχει φτάσει επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου να παταχθεί η γραφειοκρατία, που αποτελεί απερίφραστα το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο για την εξέλιξη των πάντων. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «πρόοδος» η οποία στα χείλη των επιτήδειων αποτελεί τη δικαιολογία για απραξία και αβελτηρία.

Γραφειοκρατία σημαίνει η τοποθέτηση ανθρώπων σε θέσεις καίριες χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενό τους. Υπάρχει λοιπόν σε κάθε υπηρεσία ο συνεπής, φιλότιμος υπάλληλος που ενημερώνεται ανελλιπώς για το αντικείμενό του και ο οποίος παράλληλα αποτελεί το φροντιστήριο για κάθε ασυνείδητο τεμπέλη υπάλληλο για τον οποίο η αγένεια και η σαδιστική τάση συνιστούν το μοναδικό μέλημά του για την ταλαιπωρία ανθρώπων τους οποίους, υποτίθεται, ότι είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετεί. Πώς λοιπόν να χαρακτηρίζεται μια υπηρεσία από αξιοπιστία και ταχύτητα;

Οι δραστικές λύσεις που μακροπρόθεσμο στόχο έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και αγνοούν τη μικροπολιτική σκοπιμότητα, πάντα αποβαίνουν προς όφελος του συνόλου και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης.

Σας αναφέρω εν συντομία τη δική μου ταλαιπωρία, προς επιβεβαίωση ότι η γραφειοκρατία παραμένει πανίσχυρη, με το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων να μην υπολογίζει κανένα.

Την 3η Αυγούστου μετέβην στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ επί της οδού Σατωβριάνδου 12 για την υδροδότηση αίθουσας του Α΄ ορόφου ιδιοκτησίας μου, σε πολυκατοικία υφισταμένης από το 1992. Ολοι οι υπόλοιποι χώροι έχουν κανονικά υδροδοτηθεί και υπάρχει μάλιστα ο σχετικός φάκελος. Υπέβαλα αίτηση στις 26.10.2022 για τη σχετική υπόθεση. Τον… Μάρτιο του 2023 ενημερώθηκα ότι μπορούσα εντός Αυγούστου να τακτοποιήσω το σχετικό αίτημα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την οικοδομική άδεια, χωρίς να διευκρινίζεται ότι αποκλείεται η φωτοτυπία. Προσκόμισα τα δικαιολογητικά με φωτοτυπία της πρωτοτύπου οικοδομικής αδείας από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Επρεπε να δείτε το θριαμβευτικό ύφος της υπαλλήλου, όταν με περισπούδαστο ύφος μου ανακοίνωσε ότι λόγω της έλλειψης της πρωτοτύπου αδείας δεν μπορούσε να ολοκληρώσει το αίτημα. Μετά τις έντονες αντιρρήσεις μου (είμαι πολιτικός μηχανικός) για την υφιστάμενη διαδικασία, την εμπλοκή διευθυντών και της τεχνικής υπηρεσίας και παρέλευση 1.30΄ ώρας το θέμα μου τακτοποιήθηκε και ότι η υδροδότηση θα πραγματοποιηθεί τους προσεχείς… εννέα (9) μήνες! Ηθελα να ξέρω, υπάρχει ο κοινός νους; Υπάρχει κάποιος ο οποίος θα διαβάσει την επιστολή και θα επιληφθεί του θέματος, ή τζάμπα πασχίζουμε; Τα ονόματα των υπαλλήλων στη διάθεση των αρμοδίων. Ετσι, για να βαυκαλίζομαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT