Ανεμογεννήτριες στη νησιωτική χώρα

Κύριε διευθυντά

Το 2022, η αγορά πράσινης ενέργειας στη χώρα μας κατέρριψε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ παραγωγής, αφού οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) κάλυψαν το 46,7% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσοστό αυτό καλύπτει ακόμη και τον στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. για το 2030 να αντλεί τουλάχιστον το 42,5% της ενέργειάς της από ΑΠΕ.

Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι μπορούμε ή πρέπει να επαναπαυθούμε. Σημαίνει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να σκεφτούμε και να οργανώσουμε με μεγαλύτερη προσοχή τη χωροθέτησή τους.

Οι χερσαίες Α/Γ (ανεμογεννήτριες) ταιριάζουν καλύτερα στην ηπειρωτική χώρα, όπου οι Α/Γ είναι ευκολότερο να συντηρηθούν και τελικά να αποσυρθούν.

Στη νησιωτική μας χώρα, τα Α/Π (αιολικά πάρκα) είναι διάσπαρτα και απομονωμένα από υποστηρικτικές υπηρεσίες. Αυτό καθιστά δυσχερή τη διαχείρισή τους και τη συντήρησή τους. Η οδοποιία για την πρόσβαση βαρέων οχημάτων για την εγκατάσταση, συντήρηση και, τελικά, απόσυρση των Α/Γ συνεπάγεται μια σημαντική αλλοίωση του περιβάλλοντος.

Ο όγκος των Α/Γ δεν βρίσκεται σε αναλογία με τη φυσιογνωμία των μικρών νησιών μας, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες. Στην Πάρο, λόγου χάριν, αν τελικά τοποθετηθούν, οι Α/Γ θα είναι ορατές από το 84% του νησιού.

Οι Κυκλάδες, πέρα από το ισχυρό αιολικό τους δυναμικό, χαρακτηρίζονται και από την εξαιρετική τους ηλιοφάνεια, που ευνοεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία προσιδιάζουν περισσότερο στη φυσιογνωμία και στους όρους δόμησης που ισχύουν εκεί.

Τα θαλάσσια Α/Π, προς τα οποία στρέφεται ολοταχώς η Ε.Ε., αποτελούν μία άλλη εναλλακτική λύση από την οποία δεν θα έπρεπε, κατ’ αρχάς, να αποκλειστεί ο θαλάσσιος χώρος των Κυκλάδων. Τα θαλάσσια Α/Π είναι εύκολα προσβάσιμα και δεν προσβάλλουν τη φέρουσα ικανότητα των νησιών, τους όρους δόμησης ή το περιβάλλον τους.

Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας και συνεχώς εξελίσσονται. Χρέος μας είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και, όταν απαιτείται, οι σχετικές πολιτικές πρέπει να αναπροσαρμόζονται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT