Περί «θαυμάτων» και σκευασμάτων

Κύριε διευθυντά

Ενας καταξιωμένος μουσικός δήλωσε με ανάρτησή του στο ∆ιαδίκτυο ότι ανέκτησε την απολεσθείσα εδώ και χρόνια ακοή του με τη χρήση ενός μη φαρμακευτικού σκευάσματος, το οποίο μάλιστα κατονομάζει. Ποιος τώρα θα μπορούσε να αμφισβητήσει την αλήθεια και αυθεντικότητα της δημόσιας αυτής δήλωσης του διαπρεπούς καλλιτέχνη; Και ποιος από εκείνους που έχουν κάποιο πρόβλημα βαρηκοΐας δεν θα έσπευδε, ύστερα από τη διαβεβαίωσή του να προμηθευθεί αυτό το φθηνό σχετικά και «αθώο φάρμακο», το οποίο μάλιστα η διαφημιζόμενη εταιρεία το διαθέτει με έκπτωση 50%; Προς επίρρωση δε της «θαυματουργικής» ιδιότητας του προϊόντος, ο ίδιος παρέθεσε στην εν λόγω ανάρτησή του μια συνέντευξη που έλαβε χώρα στην Ελληνική Τηλεόραση, κατά την οποία εκθειάζεται η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος. ∆εν είμαι αρμόδιος να κρίνω κατά πόσον είναι θαυματουργικό το απλό αυτό «φάρμακο», το οποίο όμως δεν διατίθεται στα φαρμακεία όπως πληροφορήθηκα.

Ατυχώς, βέβαια, στον τόπο μας κυκλοφορούν δεκάδες παρόμοια σκευάσματα σε χάπια, σταγόνες, αλοιφές κ.λπ., τα οποία διαφημίζονται και διατίθενται μέσω του Διαδικτύου, έναντι ικανού χρηματικού ποσού, για τη θεραπεία και αποκατάσταση πέραν των προβλημάτων ακοής, της υπερπλασίας του προστάτη, του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης, των μυϊκών και ρευματικών παθήσεων, των οφθαλμολογικών προβλημάτων, της σεξουαλικής ανικανότητας και άλλων «ων ουκ έστιν αριθμός». Είναι γνωστές, άλλωστε, οι κηραλοιφές και τα «αγιορείτικα» μαντζούνια που διαφημίζει αρχηγός γνωστού πολιτικού κόμματος, τα οποία θεραπεύουν «πάσαν νόσον…».

Ερωτάται, λοιπόν, ευλόγως, ποιος ελέγχει τη σύνθεση και αποτελεσματικότητα όλων αυτών των σκευασμάτων, για τα οποία πιστεύω ότι διατίθενται αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τους ανύποπτους πολίτες, οι οποίοι ψάχνουν για αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες των προβλημάτων της υγείας τους; Ελαβε ποτέ θέση το αρμόδιο υπουργείο Υγείας με διενέργεια σχετικών ελέγχων και ενημερωτική καμπάνια των πολιτών διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Περαιτέρω, ο ΕΟΦ, οι ιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας τι μέτρα έχουν λάβει για την προστασία των πολιτών από την αλόγιστη χρήση τέτοιων σκευασμάτων, τα οποία ενδεχομένως μπορούν να επιφέρουν τα αντίθετα των αναμενομένων αποτελέσματα;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT