Η Γρανάδα, η Ε.Ε και το δάκρυ του εμίρη

Η Γρανάδα, η Ε.Ε και το δάκρυ του εμίρη

Κύριε διευθυντά

Σε κάποιο από τα τελευταία φύλλα της «Κ» αναφέρεται ότι η Ισπανία, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα τελέσει την καθιερωμένη διάσκεψη των ηγετών της Ευρώπης στη μεσαιωνική πόλη της Γρανάδας. Είναι βεβαίως γνωστό ότι επί αιώνες η Ισπανία ήτο υπό την κυριαρχία των Αράβων, οι οποίοι μάλιστα ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό. Κατά τα τέλη όμως του 15ου αιώνα οι Ισπανοί κατενίκησαν τους Αραβες και ανακατέλαβαν την Ιβηρική χερσόνησο. Το μικρό μουσουλμανικό βασίλειο της Γρανάδας ήτο το τελευταίο που ανακατέλαβαν οι καθολικοί βασιλείς της Ισπανίας, Φερδινάνδος και Ισαβέλλα. Μάλιστα η ανακατάληψη έγινε ειρηνικά, κατόπιν συνθήκης. Ετσι, όταν τον Νοέμβριο του 1491 ο τελευταίος εμίρης της Γρανάδας, Μποαμπντίλ, εγκατέλειπε το βασίλειό του, γύρισε, για τελευταία φορά, ν’ αντικρίσει τη χαμένη πια για τον ίδιο πόλη της Γρανάδας, δάκρυσε και τότε η μητέρα του επετίμησε τον γιο της με αυτά τα αξιομνημόνευτα λόγια: «Θρήνησε σαν γυναίκα αυτό που δεν μπόρεσες να υπερασπιστείς σαν άνδρας».

Ισως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ανατρέχουν πότε πότε στα πικρά λόγια που ξεστόμισε η μητέρα του τελευταίου εμίρη του μουσουλμανικού βασιλείου της Γρανάδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT