Ενεργειακή κρίση και Ευρώπη

Κύριε διευθυντά

Είχα την ευκαιρία πέρυσι να παρακολουθήσω εσάς και τους διακεκριμένους συνομιλητές του Forum της «Κ» με θέμα συζήτησης «Ευρώπη. Ο δυσκολότερος χειμώνας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;». Εκείνη τη χρονική περίοδο το ερώτημα τέθηκε καίρια, καθώς το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση κρέμονταν ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Ευρώπη απειλώντας την κοινωνική συνοχή.

Ενα χρόνο μετά μπορεί εύκολα κάποιος να παρατηρήσει ότι η Ευρώπη άντεξε, αλλά βγαίνοντας τραυματισμένη. Ο ήπιος χειμώνας στάθηκε σύμμαχος και η δημοσιονομική χαλάρωση από την ΕΚΤ έδωσαν ανάσες οξυγόνου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ένα μέρος της κοινωνίας έχει πληγεί οικονομικά, περιθωριοποιείται και οδηγείται στην αντισυστημική ψήφο. Δεν είναι τυχαίο ότι το πολιτικό εκκρεμές έχει μετατοπιστεί αρκετά δεξιά σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών, οι απειλές παραμένουν με τον καιρό αστάθμητο παράγοντα και με δεδομένη τη δημοσιονομική σύσφιγξη της ΕΚΤ. Το ρητορικό ερώτημα που θέτω είναι το εξής: Μπορεί να αντέξει η Δημοκρατία στην Ευρώπη σε μια ενδεχόμενη παρατεταμένη ύφεση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT