«Ανασταίνοντας» κεφαλοχώρια

Kύριε διευθυντά

Στις καλοκαιρινές μας διακοπές, όπως κάθε χρόνο, στην ιδιαίτερη πατρίδα, την ορεινή Αρκαδία, επισκεφθήκαμε τον Επικούρειο Απόλλωνα, τα Λουτρά Ηραίας και τα κεφαλοχώρια Ανδρίτσαινα και Καρύταινα. Oμορφα πετρόχτιστα σπίτια, δροσιά, πλατάνια και βρύσες, όμως ερημιά και ελάχιστοι παραθεριστές, εκεί όπου άλλοτε η ζωή έσφυζε χειμώνα καλοκαίρι. Παλιά ξενοδοχεία και ξενώνες έρημοι. Λίγοι θαρραλέοι νέοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτά παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια. Την ίδια ώρα, η Αθήνα και άλλες μεγαλουπόλεις φλέγονται από τους καύσωνες (κλιματική αλλαγή). Εκεί στο καμίνι των θερμικών εστιών πολλοί συνταξιούχοι προσπαθούν να επιβιώσουν παίρνοντας ανάσα από την τεχνητή δροσιά των κλιματιστικών. Από αυτά εξαρτάται η ζωή τους. Oμως αυτά εκπέμπουν θερμότητα στο περιβάλλον αυξάνοντας την εντροπία και τις θερμικές εστίες. Ο φαύλος κύκλος αυτός επιτείνει το θερμικό κλιματικό αδιέξοδο.
Αν όμως, με πρωτοβουλία της Πρόνοιας, του Τουρισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανωνόταν ο μηνιαίος παραθερισμός συνταξιούχων από Αθήνα κ.λπ., οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα διακοπών στην επαρχία, έστω με κάποια επιδότηση, θα μπορούσαν να ζωντανέψουν πάλι τα έρημα κεφαλοχώρια της πατρίδος μας, οι έρημοι ξενώνες και τα πέτρινα σοκάκια, οι καφενέδες και τα παραδοσιακά μαγειρεία. Αναφέρω συνοπτικά τα θετικά αποτελέσματα αυτής της καινοτόμου δράσης:
1. Ζωντάνεμα των χωριών για 2-3 μήνες, της τοπικής οικονομίας, της παραδοσιακής βιοτεχνίας, των επιχειρήσεων ξενίας και εστίασης, των ιαματικών λουτρών, της παραγωγής τοπικών αγροτικών προϊόντων κ.λπ.
2. Αποτελεσματική υποβοήθηση στην αναστροφή της αστυφιλίας, αφού νέοι εργαζόμενοι θα έχουν κίνητρο να δραστηριοποιηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
3. Σχετική βελτίωση του ασφυκτικού θερμικά περιβάλλοντος της Αθήνας με λιγότερη λειτουργία κλιματιστικών που και το περιβάλλον και την κατανάλωση ενέργειας επιβαρύνουν.
4. Μείωση της νοσηρότητος και θνητότητος κατά το θέρος (θερμοπληξίες-αναπνευστικά- καρδιαγγειακά προβλήματα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT