Ο υπερτουρισμός βλάπτει και τα μνημεία

Ο υπερτουρισμός βλάπτει και τα μνημεία

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας στην «Καθημερινή» της Πέμπτης 10 Αυγούστου το άρθρο «Ο υπερτουρισμός καταστρέφει ιταλικά μνημεία», έκανα αυτόματα τον συνειρμό μήπως «ο υπερτουρισμός καταστρέφει αντίστοιχα και ελληνικά μνημεία». Καθώς πριν από ημέρες τα τηλεοπτικά κανάλια προέβαλλαν ξανά και ξανά τις μεγάλες ουρές που σχηματίζονταν και στις δύο εισόδους προς την Ακρόπολη, προκειμένου να προλάβουν οι τουρίστες να ανέβουν στον Ιερό Βράχο πριν απαγορευθεί η είσοδος λόγω του καύσωνα, δεν μπόρεσα να μην αναρωτηθώ πόσοι άραγε τουρίστες επισκέπτονται την Ακρόπολη καθημερινά σε μέρες εκτός καύσωνα. Πόσες εκατοντάδες ή μήπως χιλιάδες; Πριν από τρία μόλις χρόνια, το 2020, με αφορμή εκτεταμένες επεμβάσεις πάνω στην Ακρόπολη με έργα οικοδόμησης οριζόντιων δαπέδων σε διαφορετικές στάθμες προς αποκατάσταση της διαμόρφωσης του εδάφους είχε ανοίξει στα ΜΜΕ ένας μεγάλος διάλογος – αντίλογος, ένας πόλεμος μεταξύ αρχιτεκτόνων αρχαιολόγων της ΕΣΜΑ, της ΥΣΜΑ, του ΣΕΑ, του ΚΑΣ, του ICOMOS και πολλών άλλων σωματείων και ιδιωτών σχετικά με το θέμα.

Τελικά οι εργασίες προχώρησαν χωρίς να δοθούν όλες οι απαντήσεις και χωρίς να βρεθεί μια κοινή συνιστώσα και το θέμα, όπως συμβαίνει συνήθως, ξεχάστηκε. Το ίδιο άλλωστε ακολούθησε και την οικοδόμηση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και στη συνέχεια για τη μουσειολογική μελέτη των εκθεμάτων (όπως π.χ. για την τοποθέτηση των Καρυατίδων του Ερεχθείου όπου οι κόρες έχουν πάψει πια να χρησιμεύουν ως κίονες και έχουν μετατραπεί σε απλά αγάλματα, τα αετώματα και τις μετόπες του Παρθενώνα που έχουν τοποθετηθεί σε πολύ χαμηλότερη στάθμη κ.ά.).

Πάνε και αυτά, ξεχάστηκαν. Το πρόβλημα όμως της διακίνησης ενός μεγάλου πλήθους επισκεπτών θα παραμείνει και μάλιστα κινδυνεύει να αυξηθεί. Η κ. Αλφοσίνα Ρούσο, έφορος αρχαιοτήτων, επισημαίνει για τη Ρώμη τον κίνδυνο των μνημείων, για τον οποίο υπεύθυνο θεωρεί το τουριστικό κύμα στην αιώνια πόλη. Η δική μας εφορεία αρχαιοτήτων δεν θα πρέπει ν’ αρχίσει να ανησυχεί; Να βάλει κάποιο όριο στον ημερήσιο αριθμό των επισκεπτών τους και ιδιαίτερα στον βράχο της Ακρόπολης; Μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη πατημένες τσίχλες στην Ακρόπολη. Στο Ηρώδειο έχω δει όμως. «Η καθημερινή φθορά από δεκάδες χιλιάδες παπούτσια ώθησε την ιταλική κυβέρνηση να περιορίσει τη ροή των περιπατητών». Καλά τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που επιτρέπουν στους επισκέπτες να βλέπουν την Ακρόπολη όπως ήταν στο παρελθόν. Μήπως όμως πρέπει να μπορούμε να τη βλέπουμε για μερικά ακόμη χρόνια όπως είναι σήμερα, έστω κι αν τα γλυπτά τους έχουν αντικατασταθεί με «πιστά αντίγραφα» των αρχαίων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT