Λεφτά υπήρχαν και περί Παιδείας

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» του Σαββάτου 19/8/2023 ο φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ ∆ημήτρης Κουβαράς, στην πολύ καλογραμμένη επιστολή του υπό τον τίτλο «Περί σουρεαλισμού και άρθρου 16», ασχολείται με τη συζητούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και διερωτάται –ορθώς– τι θα βελτιώσει στην παρεχόμενη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση «η σχεδιαζόμενη ιδιωτική της διεύρυνση». Στη συνέχεια ο επιστολογράφος αναφέρεται χιουμοριστικά σε τρία στιγμιότυπα από τη φοιτητική του ζωή. Στους σταλακτίτες της οροφής αμφιθεάτρων διδασκαλίας, στις βλάβες σε καλώδια της ηλεκτρικής εγκατάστασης και στα χάλια της ηλεκτρονικής σελίδας της σχολής. Παρότι το πανεπιστήμιο προφανώς έχει (και πληρώνει) καθαρίστριες για τα αμφιθέατρα, ηλεκτρολόγους για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και ηλεκτρονικούς που εγκατέστησαν και λειτουργούν την ιστοσελίδα, το συμπέρασμα του φοιτητή είναι ότι οι δυσλειτουργίες ήταν συνέπεια των «ελλείψεων, που οφείλονται στην υποδομή, την οργάνωση και την καθοδήγηση προς τον φοιτητή», λόγω «απουσίας πόρων και σχεδιασμού». Τελικό συμπέρασμα και αίτημα είναι κάτι που ακούμε ισοβίως και για όλα: «Το κράτος… πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο και όλες οι κυβερνήσεις αποφεύγουν ηθελημένα να το λύσουν για μικροπολιτικούς λόγους. Αποδεδειγμένα η Ελλάς δεν διαθέτει για την παιδεία μικρό ή ανεπαρκές ποσοστό του εισοδήματός της, δηλαδή των φόρων που καταβάλλουν από το υστέρημα ή και το περίσσευμά τους οι πολίτες της. Απλώς, δεν έχει αποφασίσει να σεβαστεί τους αδιάψευστους και αδιαφιλονίκητους αριθμούς. Ξοδεύουμε τα χρήματα των φορολογουμένων για την «παραγωγή» υπεράριθμων, άνεργων πτυχιούχων από πολυδάπανα αντιπαραγωγικά ΑΕΙ που δεν χρειάζονται. Ολα αυτά χάριν των «τοπικών κοινωνιών» και των πολιτικών εκπροσώπων των κατά τόπους ιδιοκτητών φοιτητικών διαμερισμάτων, εστιατορίων, καφετεριών κ.ο.κ. που συντηρούνται από τους γονείς των σπουδαστών.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου ο Β΄ εξώκειλε πολιτικώς από τη φράση «Λεφτά υπάρχουν», η οποία ελέχθη στην Κοζάνη ενόψει των εκλογών της 4/10/2009, συνοδευόμενη βέβαια από μια σειρά «αν» για επενδύσεις, σωστή διαχείριση κ.ο.κ. Λεφτά υπάρχουν και διατίθενται για την παιδεία αλλά σπαταλώνται με ανύπαρκτο σχεδιασμό, κάκιστη οργάνωση και ανεξέλεγκτη διαχείριση από όλους τους εκλεγμένους κυβερνήτες μας.

«Αξια γαρ ων επράξαμεν απολαμβάνομεν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT