Ανεμογεννήτριες στην Πάρο

Κύριε διευθυντά

Σας γράφω εκτιμώντας την ευαισθησία της εφημερίδας σας σε θέματα ενεργειακά και περιβαλλοντικά. Το θέμα αφορά την επιμονή του υπουργείου Ενέργειας να τοποθετηθούν γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες στην Πάρο. Λέμε ναι στις ΑΠΕ, αλλά όχι καταστρέφοντας το περιβάλλον, το τοπίο και την τουριστική οικονομία του νησιού. Οπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στις 21/8/21 στη Βουλή σε σχετική συζήτηση: «…Ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να τοποθετηθούν παντού. Υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου μια μεγάλη ανεμογεννήτρια θα διαταράξει την ισορροπία της κλίμακας του τοπίου. Σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες».

Από τα άρθρα που δημοσιεύει η «Κ» είναι γνωστή η προτεραιότητα που όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δίνουν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά και η εξαιρετική επίδοση της κυβέρνησης στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, που ξεπέρασε και τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. Μετά τα παραπάνω είναι πραγματικά ακατανόητη η επιμονή της κυβέρνησης να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες στην Πάρο, ένα νησί που φημίζεται ιδίως για την κυκλαδίτικη αισθητική του, που αποτελεί τον κυριότερο οικονομικό του πλούτο λόγω του τουρισμού που ελκύει. Σε μελέτη που έχει γίνει βρέθηκε ότι οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν θα είναι ορατές από το 84% του νησιού και θα πληγώσουν τις βουνοκορφές του. Το θέμα είναι κρίσιμο για το μέλλον της Πάρου και οι κάτοικοι έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τη στιγμή που υπάρχουν σήμερα εναλλακτικές λύσεις για ανεμογεννήτριες σε ερημονησίδες στις Κυκλάδες, καθώς και σταθερές θαλάσσιες και πλωτές ανεμογεννήτριες, είναι αδικαιολόγητη η επιμονή για αιολικά πάρκα στις βουνοκορφές της Πάρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT