Πυρκαγιές, Πρόληψη, Προστασία

Κύριε διευθυντά

Τυχαίνει στο παρελθόν να έχω διατελέσει για αρκετά χρόνια μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου και, για ορισμένα από αυτά αντιπρόεδρος, σε Κοινότητα που σήμερα αποτελεί μέρος του ∆ήμου Κηφισιάς. Aπό τις πλέον δασώδεις της Αττικής και ίσως της Ελλάδος. Το πρόβλημα επομένως των καλοκαιρινών πυρκαγιών ήταν το σοβαρότερο που αντιμετωπίζαμε κάθε χρόνο. Τα συμπεράσματα που αποκόμισα από την εμπειρία μου αυτή.

Στο λεξικό Μπαμπινιώτη, η λέξη «πρόληψη» στην οποία όλοι αναφέρονται σήμερα, περιλαμβάνει και τη λέξη «προστασία», στην οποία ουδείς, εάν δεν κάνω λάθος, αναφέρεται σήμερα. Εκ της προσωπικής μου πείρας, θα συμφωνήσω ότι η πρόληψη είναι απολύτως απαραίτητη. Καθαρισμοί στο έδαφος από ό,τι είναι φυτικό εύφλεκτο, οργανωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάσης φύσεως πυροσβεστικά μέσα, κ.λπ. Ομως, οι πυρκαγιές είναι ένας ύπουλος «εχθρός», που επιβουλεύεται τη φύση μας και συχνά πετυχαίνει τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα, παρά την οποιαδήποτε πρόληψη. Και αυτό με σύμμαχο στο 70%-80% των περιπτώσεων Ελληνες ανεγκέφαλους ή παρανοϊκούς. Μη λησμονούμε ότι το πεύκο παράγει πολύ εύφλεκτα στοιχεία, τα οποία, παρά τους καθαρισμούς, είναι πάντα παρόντα.

Ερχόμαστε έτσι στη δεύτερη σημασία της λέξης «πρόληψη», την «προστασία». Προτείνω η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία δημιουργίας σωμάτων φύλαξης των δασών σε κάθε περιφέρεια, που επί τους τρεις επικίνδυνους μήνες του έτους θα φυλάνε επί 24ωρο. Στρατός-Πυροσβέστες-Αστυνομία-Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές της κάθε περιοχής, να οργανώσουν από κοινού σώματα φύλαξης στις επικίνδυνες περιοχές. Η είδηση και μόνο της ίδρυσης των σωμάτων αυτών, θα κάνει τους υποψήφιους εμπρηστές πολύ πιο συγκρατημένους, εφόσον και οι ποινές γίνουν πολύ αυστηρές.

Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ομως ο πρωθυπουργός, εάν συμφωνήσει με την πρόταση, να γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα. Εξάλλου και από οικονομικής πλευράς, το κόστος δημιουργίας τοπικών σωμάτων φύλαξης θα είναι απείρως μικρότερο από το κόστος της αντιμετώπισης των πυρκαγιών και των συνεπειών τους από κάθε άποψη (απασχόληση, καύσιμα οχημάτων και λειτουργία τους, επενδύσεις σε πυροσβεστικά μέσα, καταστροφή περιουσιών κ.ά.). Φυσικά, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον μας, η σπουδαιότητά του είναι αυτονόητη!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT