Τεχνητό πάγκρεας, ολοκλήρωση του θαύματος

Τεχνητό πάγκρεας, ολοκλήρωση του θαύματος

Κύριε διευθυντά

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τη συνέντευξη του καθηγητού της Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ κ. Χοβόρκα στον κ. Αθανάσιο Κατσικίδη («Κ», 22/7/23) και αφορούσε το τεχνητό πάγκρεας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Η συνέντευξη μου θύμισε μια ιστορία που έρχεται από πολύ μακριά, περίπου 50 χρόνια από σήμερα. Είχα υποτροφία του ΙΚΥ και έκανα την ειδικότητα της ενδοκρινολογίας στο νοσοκομείο του Hammersmith του Λονδίνου, από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Η ενδοκρινολογική κλινική του νοσοκομείου είχε πολλές ακαδημαϊκές δραστηριότητες, που αφορούσαν διαλέξεις από ομιλητές παγκοσμίου κύρους, παρουσίαση καινούργιας βιβλιογραφίας, δύσκολων περιστατικών κ.ά. Ενα μεσημέρι παρακολούθησα μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη από τους καθηγητές Pfeiffer και Σωτήρη Ράπτη του Πανεπιστημίου του ULM της Δυτικής Γερμανίας, που αφορούσε το τεχνητό πάγκρεας. Η φιλοσοφία ήταν η ίδια που περιγράφεται στη συνέντευξη του καθηγητού Χοβόρκα. Να μετρήσουμε το σάκχαρο αίματος ανά λεπτό και να χορηγήσουμε την αντίστοιχη ινσουλίνη, βάσει των αποτελεσμάτων. Μας έδειξαν διαφάνειες της συσκευής, η οποία έμοιαζε με «μπαούλο» τοποθετημένο δίπλα στον ασθενή. Ο καθηγητής Σ. Ράπτης, που αργότερα εκλέχθηκε καθηγητής Παθολογίας – Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, με κάλεσε στο ULM για να δω από κοντά το μηχάνημα και να γνωρίσω τους συνεργάτες του και την κλινική, πράγμα που έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση.

Το πρόβλημα της ομάδος του ULM ήταν το μέγεθος του μηχανήματος. Πώς θα γινόταν τόσο μικρό που να μπορούσε ο ασθενής να το φοράει και να κυκλοφορεί μαζί του. Οι προσπάθειες προχώρησαν και με τη βοήθεια της τεχνολογίας φτάσαμε σ’ αυτά τα ενδιαφέροντα που παρουσιάζει ο καθηγητής Χοβόρκα.

Με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι σε όλη τη συνέντευξη δεν μνημονεύονται, έστω και ακροθιγώς, τα ονόματα των καθηγητών Pfeiffer και Ράπτη, πρωτοπόρων στην έρευνα του τεχνητού παγκρέατος. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να θυμόμαστε και να ευχαριστούμε τους μεγάλους επιστήμονες που μας άνοιξαν νέους δρόμους με τις σκέψεις και τα επιστημονικά τους επιτεύγματα για να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT