Περί ευθύνης των δήμων

Κύριε διευθυντά

Στην πρώτη σελίδα του φύλλου σας της 30/8/2023 και μέσα σε πλαίσιο γράφονται τα εξής: «Η προστασία των δασών δεν μπορεί να είναι αποστολή μόνο του κεντρικού κράτους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει, επιτέλους, να αφυπνισθεί. Το έργο της πρόληψης εναπόκειται κυρίως στις τοπικές αρχές, που έχουν τα μέσα και τον τρόπο να προστατεύσουν το φυσικό κεφάλαιο από τον χειμώνα και όχι να φωνάζουν για εναέρια πυροσβεστικά μέσα το καλοκαίρι, όταν πια είναι αργά».

Ε, λοιπόν, όχι! Η προστασία των δασών είναι πρωτίστως αποστολή της κεντρικής διοίκησης του κράτους. Φτάνει πια με τη συνεχή προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν νόμοι και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Οι δήμαρχοι, αυτοί που πρώτοι πέφτουν στη φωτιά, αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης και σεβασμού από όλους. Σχόλια του τύπου «Η ευθύνη των δήμων», με την επισήμανση «Κύριο Αρθρο» στην πρώτη σελίδα της «Κ» ξεπερνάει τα εσκαμμένα και εκθέτει την έγκυρη εφημερίδα σας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προ πολλού αφυπνιστεί και δεν περιμένει σχόλια από κανέναν για να «αφυπνισθεί». Περιμέναμε από τον έγκριτο σχολιαστή της εφημερίδας σας να προσεγγίσει τεκμηριωμένα δημοσιογραφικά τα θέματα και να απέχει από ατεκμηρίωτες διαπιστώσεις. «Εναπόκειται η πρόληψη κυρίως στις τοπικές αρχές». Από πού προκύπτει αυτό; Αυτό ισχυρίζεται ο σχολιαστής στην πρώτη σελίδα σας. Οι τοπικές αρχές «έχουν τα μέσα» για να προλάβουν το κακό. Από ποιο στοιχείο προκύπτει και αυτός ο ισχυρισμός; Και επίσης, έχουν οι δήμοι τον τρόπο «να προστατεύσουν το φυσικό κεφάλαιο». Από πότε οι δήμοι υποκαθιστούν και τη Δασική Υπηρεσία;

Σας κοινοποιούμε προς γνώση –αν και είναι γνωστή–, την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 181752/2052, που υπογράφηκε στις 2-5-2019 και δημοσιεύτηκε στις 7-5-2019 (ΦΕΚ 1525/7-5-2019 Τεύχος Β) για τη «Ρύθμιση θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο».

Στο πρώτο άρθρο αυτής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης όλα ξεκαθαρίζονται. Ποιος έχει την ευθύνη για την Καταστολή (η Πυροσβεστική), ποιος έχει την ευθύνη του Συντονισμού κατά τη διάρκεια της φωτιάς (η Πυροσβεστική), και ποιοι, τέλος, έχουν την ευθύνη της Πρόληψης (η Δασική Υπηρεσία). Ολα αναφέρονται στην προαναφερόμενη Απόφαση, που είναι νόμος του κράτους. Οι δήμοι έχουν ευθύνη για τους καθαρισμούς στις εντός σχεδίου περιοχές. Πάντως δεν είδαμε καμία φωτιά να ανάβει στην πλατεία Συντάγματος και να πηγαίνει στα Καλύβια και στην Πάρνηθα της Αττικής ούτε στα Δερβενοχώρια της Βοιωτίας. Επίσης, δεν είδαμε καμία φωτιά να ανάβει στην πλατεία της Αλεξανδρούπολης και να πηγαίνει στο δάσος της Δαδιάς.

Οταν οι νόμοι και οι αποφάσεις του κράτους αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί, αλλάζουν. Αλλά μέχρι τότε ισχύουν για όλους και κυρίως για όσους ρητά εξουσιοδοτούνται να τους εφαρμόζουν. Ολα τα άλλα είναι λόγια ή μάλλον «σχόλια». Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι έχουν κοινές και ομόφωνες αποφάσεις με τις οποίες τοποθετούνται. «Είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και ο σχεδιασμός πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών υπαίθρου», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΔΕ στις 19-7-2023. «Το μοντέλο και η στρατηγική αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών έχει αποδειχθεί ότι είναι λάθος», σημειώνεται σε έτερο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΔΕ στις 31-7-2023. Και επίσης, είναι διατυπωμένη από εμάς η πρόταση να αναδιοργανωθούν και να στελεχωθούν οι Δασικές Υπηρεσίες και να ανατεθούν σε αυτές οι αρμοδιότητες για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών στα δάση και στις δασικές εκτάσεις – γίνεται αναφορά σε άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου 2023, όταν εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές.

Και κάτι ακόμη προς τον συμπαθή σχολιαστή. Οταν φωνάζουν οι δήμαρχοι, είναι οι πολίτες που φωνάζουν. Είναι αυτοί οι ίδιοι οι πολίτες που φωνάζουν, από όλες τις γωνιές, της ξεχασμένης και κατακαμένης Ελλάδας, απελπισμένοι, κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες, κάνοντας χρήση των ελαχίστων δευτερολέπτων δημοσιότητας, που τους δίνουν τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας. Από αυτά μάλλον τα ΜΜΕ θα άκουσε και ο σχολιαστής της «Καθημερινής» τους δημάρχους να «φωνάζουν».

Ως ΚΕΔΕ δεν πρόκειται να δεχθούμε άδικες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις σε βάρος των δήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT