Συμβολαιογράφοι και κληρονομητήρια

Κύριε διευθυντά

Ο κ. υπουργός ∆ικαιοσύνης εδήλωσε ότι σχεδιάζεται η υποβολή υποθέσεων δικαστικής δικαιοδοσίας, μεταξύ των οποίων και η έκδοση κληρονομητηρίου, στην αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων, επιπλέον των όσων άλλων έχουν ήδη υπαχθεί στην αρμοδιότητά τους.

Η παραπομπή υποθέσεων για τις οποίες απαιτείται δικαστική κρίση σε άλλα κρατικά όργανα είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα και ειδικότερα στο άρθρο 87, παράγραφος 1, κατά το οποίο «Η δικαιοσύνη απονέμεται από δικαστήρια συγκροτούμενα από τακτικούς δικαστές που απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία».

Οσον αφορά την έκδοση κληρονομητηρίου απαιτείται, μεταξύ άλλων, απόδειξη του θανάτου του κληρονομουμένου, της συγγενικής σχέσης κληρονόμου και κληρονομουμένου ή της διαθήκης και του περιεχομένου της και της ανυπαρξίας άλλων κληρονόμων. Ο συμβολαιογράφος έχει εξουσία να καταχωρίσει τις σχετικές δηλώσεις αυτού που ισχυρίζεται ότι είναι κληρονόμος και δεν έχει εξουσία, ούτε τη δυνατότητα να κρίνει αν οι δηλώσεις αυτές είναι βάσιμες ή όχι, ούτε, πολύ περισσότερο, να διατάξει αποδείξεις ή να ερευνήσει αυτεπαγγέλτως την αλήθεια των δηλώσεων αυτών. Αν το κληρονομητήριο του συμβολαιογράφου έχει ισχύ υπέρ του τρίτου που θα κάνει συμφωνίες με αυτόν που θα αναφέρεται ως κληρονόμος, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον πραγματικό κληρονόμο. Αν, π.χ., ο «κληρονόμος» του συμβολαιογραφικού κληρονομητηρίου πουλήσει σε έναν τρίτο ένα ακίνητο της κληρονομίας, αυτός που θα αποδείξει στο δικαστήριο ότι είναι ο πραγματικός κληρονόμος δεν θα μπορεί να το πάρει πίσω από τον καλής πίστεως αγοραστή που το αγόρασε από τον «κληρονόμο» του συμβολαιογραφικού κληρονομητηρίου.

Ελπίζω να αποφύγει το υπουργείο να δημιουργήσει άλλα προβλήματα στην προσπάθεια επιταχύνσεως της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT