Ενοικιαζόμενα σκάφη στη Χαλκιδική

Κύριε διευθυντά

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε όλο και περισσότερο μάρτυρες της ανεμπόδιστης εξάπλωσης των ενοικιαζόμενων σκαφών αναψυχής στην περιοχή Βουρβουρού Χαλκιδικής.

Οι χρήστες αυτών των σκαφών είναι κατά κανόνα τουρίστες με μηδαμινή σχέση με τη θάλασσα, πολλοί δεν γνωρίζουν να κολυμπούν και βεβαίως δεν γνωρίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής (ξέρες, ρηχά νερά κ.λπ.). Συνήθως, ύστερα από ένα «σεμινάριο» (λέμε τώρα) λίγων λεπτών, παίρνουν το τιμόνι ενός αρκετά γρήγορου σκάφους που, σήμερα, δεν χρειάζεται άδεια οδήγησης. Δεν τους εξηγεί κανείς ότι στις παραλίες λουόμενων πρέπει να αφήσουν τους επιβάτες τους στην ξηρά και να «δέσουν» το σκάφος μακριά από τους λουόμενους. Δεν τους εξηγεί κανείς ότι πρέπει να προσεγγίσουν την παραλία όπου υπάρχουν λουόμενοι με κουπιά (τα οποία συνήθως δεν υπάρχουν στις βάρκες) ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας από την προπέλα του σκάφους. Πλησιάζουν την παραλία με τον κινητήρα αναμμένο, τον «σηκώνουν» αναμμένο και εν κινήσει πλησιάζουν και αν το θυμηθούν τον «σβήνουν», αφού έχει το σκάφος ακουμπήσει στην ξηρά. Κατά την αποχώρησή τους ανάβουν τον κινητήρα και θέτουν την προπέλα εν κινήσει δίπλα σε λουόμενους και μικρά παιδιά και… όποιον πάρει ο χάρος.

Σε όλο αυτό το σκηνικό βεβαίως το λιμενικό σώμα είναι ανύπαρκτο. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε δει κάποιο πλωτό του λιμενικού να περιπολεί.

Ελπίζουμε ότι η πολιτεία, αλλά και η τοπική κοινωνία, θα παρέμβει για το καλό μιας περιοχής που ανήκει στο δίκτυο Natura, αλλά και για τις άλλες περιοχές της χώρας που μαστίζονται από το φαινόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT