Τεχνητή νοημοσύνη, λίγα λόγια και… λιανά

Τεχνητή νοημοσύνη, λίγα λόγια και… λιανά

Kύριε διευθυντά

«Απαιτούνται φιλόδοξες λύσεις για την τεχνητή νοημοσύνη», είναι ο τίτλος άρθρου σας στο φύλλο της Τετάρτης 23 Αυγούστου. Αποτελεσματικές στο σήμερα και στο αύριο ναι, ευέλικτες ώστε να μη μένουν πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις σίγουρα – αλλά φιλόδοξες; Ποιος ακριβώς εζήλωσε δόξαν; Οι καταναλωτικές οργανώσεις, αποκαλύπτει η συνέχεια του άρθρου, και κυρίως η ΕΚΠΟΙΖΩ, ανακοίνωση της οποίας τσιτάρει εκτενώς ο συντάκτης σας.

Ωστόσο, διαβάζοντας προσεκτικότερα, βλέπουμε ότι η εν λόγω οργάνωση, με τις καλύτερες των προθέσεων, μάλλον κομίζει γλαύκα εις Αθήνας. Ή μάλλον λειτουργεί εν κενώ, σε απομόνωση με το ευρωπαϊκό (κυρίως) και το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την οποία ψήφισε φέτος στις 14 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –θέτοντας σε κίνηση έναν μεγάλο μηχανισμό ρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης– είναι μία όντως φιλόδοξη (μου επιτρέπετε, φαντάζομαι τη χρήση) πρωτοβουλία που δείχνει ξανά (η προηγούμενη, παρά τα προβλήματά της, ήταν ο Κανονισμός GDPR) ότι η Ευρώπη είναι πρωτοπόρα παγκοσμίως στην de facto ρύθμιση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Και οι καταναλωτικές οργανώσεις θα έκαναν καλά αν, εκτός από το να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μελετούσαν παράλληλα και αυτά τα κείμενα και έκαναν παρατηρήσεις για βελτιώσεις των ρυθμίσεων. Εκεί η προσφορά τους θα ήταν ουσιώδης.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η πρώτη ίσως εξέλιξη στην ιστορία του ανθρώπου που θα φέρει κατακλυσμιαίες αλλαγές, πιθανά μη αναστρέψιμες. Η ρύθμισή της, συνεπώς, είναι κεφαλαιώδους και επείγουσας σημασίας. Η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει προβληθεί στα ελληνικά ΜΜΕ, ίσως όμως όχι επαρκώς. Πιστεύω ότι η εφημερίδα σας θα προσέφερε καλές υπηρεσίες αν, μαζί με τις δικαιολογημένες πλην γενικόλογες ανησυχίες των καταναλωτών, «έκανε λιανά» για όλους μας τι σημαίνει για τη ζωή μας αυτή η σημαντική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση της Τ.Ν. Γιατί, είτε το θέλουμε είτε όχι, από δω και πέρα την τεχνητή νοημοσύνη θα τη βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT