Πολλαπλό βιβλίο, «ναι» με αξιολόγηση

Κύριε διευθυντά

Ο εκπαιδευτικός συντάκτης της «Καθημερινής» κ. Απόστολος Λακασάς αναφέρθηκε στο «πολλαπλό» σχολικό βιβλίο που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας (φύλλο 30/8). Η ιδέα είναι παλιά αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του μέτρου. Θα είναι κατάκτηση για τους εκπαιδευτικούς να μπορούν να επιλέγουν με ποιο βιβλίο από τα προτεινόμενα θα διδάξουν το μάθημά τους. Η ένστασή μου αφορά την αξιολόγηση αυτών των βιβλίων. Θεωρώ ότι η πρόταση των εκδοτών να εξαντλείται η αξιολόγηση στην αρχική αξιολόγηση ενός δείγματος μόνο, αντιβαίνει στις αρχές της επιστημονικής αξιολόγησης. Οι εκδότες θα πρέπει να επιστρατεύουν έναν αριθμό έμπειρων εκπαιδευτικών, π.χ. 5-7 (ένα αμερικανικό βιβλίο τεχνολογίας που μεταφράσαμε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είχε πάνω από 50 συμβούλους αξιολογητές!), οι οποίοι διδάσκουν το σχετικό μάθημα, για να αξιολογούν ανατροφοδοτικά διάταξη, περιεχόμενο, παραστατικότητα, ορολογία, λεξιλόγιο κ.λπ. του βιβλίου, κεφάλαιο-με-κεφάλαιο, και όχι μόνο στο τέλος της συγγραφής. Τελικά το βιβλίο θα στέλνεται στο ΙΕΠ για μια τυπική έγκριση η οποία θα ελέγχει μόνο τη διαδικασία αξιολόγησης, π.χ. βιογραφικά των αξιολογητών, καθώς και τις εκθέσεις των με τις παρατηρήσεις τους κατά κεφάλαιο του βιβλίου. ∆εν μπορεί το ΙΕΠ να αξιολογεί τα βιβλία με τη στράτευση ενδεχομένως εσωτερικών ή εξωτερικών αξιολογητών που σίγουρα θα τύχουν αμφισβήτησης και κριτικής (στην Ελλάδα ζούμε), αλλά και με τις γνωστές καθυστερήσεις που διέπουν τις δημόσιες υπηρεσίες μας!

Προφανώς θα πρέπει το ΙΕΠ να εφαρμόσει και ex post αξιολόγηση μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των βιβλίων, συγκεντρώνοντας ενδεχόμενες παρατηρήσεις πολλών διδασκόντων, ώστε να δεσμεύονται οι εκδότες να τις λαμβάνουν υπόψη στην επανέκδοση των βιβλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT