Προσωπική εγγύηση και περί δανείων

Κύριε διευθυντά

Στο εισαγωγικό αυτοβιογραφικό του μανιφέστο ο επελαύνων νέος υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επί λέξει: «Πήρα δάνειο με προσωπική εγγύηση». Η διατύπωση είναι προφανώς εσφαλμένη και… ερασιτεχνική, γι’ αυτό και σχολιάσθηκε ευρέως και δυσμενώς. Νομικά εγγύηση μπορεί να δοθεί μόνο από τρίτον προς τον δανειστή υπέρ του οφειλέτη. Αλλά και οικονομικά ουδείς δανειστής θα ελάμβανε προς εξασφάλισιν των απαιτήσεών του κατά του οφειλέτη του από τον ίδιον τον οφειλέτη, ο οποίος είχε ήδη συμβατική υποχρέωση εξοφλήσεως και τηρήσεως των συμπεφωνημένων.

Στις ναυτιλιακές, αλλά και γενικότερα στις εμπορικές χρηματοδοτήσεις, τις πιο πολλές φορές δανείζεται μια εταιρεία που «ανήκει» στον δανειζόμενο πελάτη της τραπέζης, η οποία συνήθως στερείται οικονομικής επιφανείας και περιουσιακών στοιχείων για την παροχή εμπράγματης ασφαλείας, υποθήκης ή ενεχύρου. Στις περιπτώσεις αυτές ο επιχειρηματίας, ο οποίος ουσιαστικά δανείζεται, καλείται να εγγυηθεί προσωπικά στον δανειστή υπέρ της δανειζομένης εταιρείας του. Αυτό πρέπει να εννοούσε ο κ. Κασσελάκης λέγοντας ότι «δανείστηκε με προσωπική εγγύηση».

∆εδομένου ότι δεν μετέχω στην εσωτερική εκλογική διαδικασία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα προσωπικά συμπεράσματά μου στερούνται σημασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT