Δημόσια διοίκηση – ο μεγάλος ασθενής

Δημόσια διοίκηση – ο μεγάλος ασθενής

Κύριε διευθυντά

Το φετινό καλοκαίρι υπήρξε μια περίοδος χαρακτηριστική της κλιματικής αλλαγής. Υψηλές θερμοκρασίες, θυελλώδεις άνεμοι. ∆υστυχώς για μια ακόμη φορά η χώρα βρέθηκε απροετοίμαστη, οι πυρκαγιές κατέκαυσαν τεράστιες εκτάσεις και δυστυχώς η καταστροφή συνεχίζεται με νεροποντές. Το σενάριο επαναλαμβάνεται, η κυβέρνηση αποδίδει την καταστροφή στις ακραίες καιρικές συνθήκες και υπόσχεται ότι θα λάβει μέτρα πρόληψης και καταστολής. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την ανικανότητα της κυβέρνησης. Του χρόνου θα έχουμε τα ίδια φαινόμενα. Οπως και στο παρελθόν, τίποτε δεν θα γίνει.

Ο μεγάλος ασθενής είναι η δημόσια διοίκηση με πρώτη τη ∆ασική Υπηρεσία. ∆ύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Θετικό παράδειγμα σωστής λειτουργίας είναι ο ∆ήμος Πεντέλης, όπου με πρωτοβουλία και προσπάθειες του πρώην δημάρχου (κ. Στεργίου) υπάρχει πρόληψη (αποψίλωση οικοπέδων, εθελοντές, δεξαμενές νερού, αυτοκίνητο Πυροσβεστικής έτοιμο για δράση, κ.λπ.) και έτσι έχουμε χρόνια να δούμε πυρκαγιά εκεί. Αρνητικό παράδειγμα η λειτουργία της ∆ασικής Υπηρεσίας. Στα Νέα Στύρα, στη θέση ∆ήλησο, το 1980 παραθεριστές αγοράσαμε αγροτεμάχια. Εγγραφο της ∆ασικής Υπηρεσίας εξασφάλιζε ότι η έκταση δεν ήταν δασική και ορισμένοι έβγαλαν άδεια ανέγερσης οικοδομής και χτίστηκαν κάποια σπίτια. Το 2017 η ∆ασική Υπηρεσία με ανάρτησή της χαρακτήριζε μεγάλα τμήματα της έκτασης αυτής ως δασικής. Ολοι μας κάναμε ένσταση υποβάλλοντας (στη Χαλκίδα, όπως ήταν οι οδηγίες) τις αντιρρήσεις με όλα τα δικαιολογητικά. Εκτοτε δεν υπήρξε κάποια πληροφόρηση και θεωρήσαμε ότι το θέμα έληξε. Λάθος, από το 2017 μέχρι σήμερα κανείς από την Υπηρεσία δεν ασχολήθηκε και μάθαμε ότι θ’ ασχοληθούν το 2024! Ακόμη και στις ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες έλυσαν πολλά προβλήματα, παρατηρούνται τραγικές δυσλειτουργίες, κυρίως όταν χρειάζεται να παρέμβει υπάλληλος. Ολοι είναι αναρμόδιοι. Ενα μικρό παράδειγμα. Στον ΕΦΚΑ, στις εισφορές, αν κάποιος καθυστερήσει πάνω από 20 μέρες την πληρωμή ενός μήνα, το σύστημα θεωρεί ότι η πληρωμή είναι για το μέλλον! Το προσωπικό παραπέμπει στο ΚΕΑΟ (κλάδος του ΕΦΚΑ), το σύστημα φορτώνει με πρόστιμα την εισφορά που δεν πληρώθηκε και τίποτα δεν γίνεται.

∆υστυχώς η δημόσια διοίκηση, από δημιουργίας του ελληνικού κράτους, χαρακτηρίζεται από έλλειψη αξιοκρατίας. Λειτουργεί για τις ανάγκες του κόμματος που κυβερνά, πάσχει από υπο- ή υπερ-στελέχωση, κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT