Οι άνεμοι απλώς κάνουν τη δουλειά τους

Οι άνεμοι απλώς κάνουν τη δουλειά τους

Κύριε διευθυντά

Στις 31-7-2014 η εφημερίδα «Εστία» δημοσίευσε την παρακάτω επιστολή μου: «Ακούσαμε στις ειδήσεις του Σαββάτου 5-7-2014 ότι περί ώραν 07:30 κατά τον απόπλου ενός πλοίου, λόγω των πνεόντων ισχυρών ανέμων στο λιμάνι της Ραφήνας και ετέρου πλοίου ευρισκομένου πρυμνοδετημένου πλησίον του αποπλέοντος, έμπλεξαν οι προπέλες του ενός με την αλυσίδα της αγκύρας του άλλου και… εγένοντο τα δύο εις σάρκα μίαν.

Για να ξεμπλέξουν και να μπορέσουν να αποπλεύσουν, με εκατοντάδες επιβάτες και οχήματα, για τον προορισμό τους και μη υπάρχοντος ρυμουλκού για να βοηθήσει εκλήθη ρυμουλκό από άλλο λιμάνι, μάλλον τον Πειραιά και η επιχείρησις καθώς και η ταλαιπωρία των επιβατών έληξε ύστερα από πολλές ώρες. Θεωρώ ότι είναι το λιγότερο απαράδεκτο σε λιμάνι σαν της Ραφήνας με μεγάλη κίνηση πλοίων και επιβατών, ιδίως το καλοκαίρι και με τους πνέοντες συνήθως Β-ΒΑ ανέμους, να μην είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ρυμουλκού, το οποίο να έχει και δυνατότητες πυρόσβεσης, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να προσφέρει άμεση βοήθεια σε κινδυνεύον πλοίο και επιβάτες. Φοβούμαι ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο λιμάνι του Λαυρίου και εύχομαι και ελπίζω οι αρμόδιοι να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα, για να μη θρηνήσουμε κάποια ημέρα αθώα θύματα».

Και οι αρμόδιοι εκοιμήθησαν, επί δέκα σχεδόν χρόνια, τον ύπνο του αδίκου και πρόσφατα επανελήφθη το ίδιο σχεδόν γεγονός και πάλι στο λιμάνι της Ραφήνας. Και πάλι ήλθαν, έπειτα από ώρες, ρυμουλκά από τον Πειραιά για να ξεμπλέξουν αλυσίδες, άγκυρες και προπέλες και πάλι ταλαιπωρήθηκαν για ώρες εκατοντάδες επιβάτες.

Ακουσα από δημοσιογράφο ραδιοφωνικής εκπομπής ότι ο λιμενάρχης της Ραφήνας του είπε ότι στο λιμάνι της Ραφήνας δεν προβλέπεται η ύπαρξη ρυμουλκού διότι δεν προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια, που να έχουν ανάγκη ρυμουλκού για να προσδέσουν στον προβλήτα.

Αν νομίζουν, τόσα χρόνια, υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας και λιμενικοί ότι η ύπαρξη ρυμουλκών στα λιμάνια είναι αναγκαία μόνο για την υποβοήθηση κρουαζιεροπλοίων καλύτερα να αλλάξουν υπουργείο ή επάγγελμα και εύχομαι, για άλλη μια φορά, να μη βγω αληθινός στην πρόβλεψή μου και τους φόβους μου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT