Διεισδύοντας στο μυαλό του Μασκ

Κύριε διευθυντά

Η πριν από λίγες ημέρες συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ελον Μάσκ σίγουρα εντυπωσίασε όλους μας. Στο μεγαλοπρεπές προξενείο της Νέας Υόρκης, περιστοιχισμένος από σημαίες της χὠρας του, ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε τον Μασκ για να του προτείνει την εγκατάσταση του 8ου παγκοσμίως εργοστασίου ηλεκτρικών «πράσινων» αυτοκινήτων Tesla στην Ανατολική Θράκη, κοντά στην Κωνσταντινούπολη και με σχετικά εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης. Ο Μασκ απάντησε ότι θα το σκεφθεί, αφού βέβαια εκτιμήσει τις φοροαπαλλαγές, τις υποσχέσεις για μειωμένο εργατικό κόστος, τις δυνατότητες εξαγωγών στην Ε.Ε., την πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία.

Καμία από τις συνήθεις αυτές διαδικασίες δεν εντυπωσιάζει τόσο όσο η προσέλευση του 52χρονου Μασκ στη «high power» αυτή συνάντηση ντυμένου μάλλον ατημέλητα και κρατώντας στην αγκαλιά του τον τριάχρονο γιο του – όχι βέβαια επειδή δεν υπήρχε οικογενειακή βοηθός για να τον φροντίσει, αλλά σίγουρα επειδή ο μεγαλόσχημος Μασκ είχε ανάγκη την εικόνα της αγνής και αβίαστης παιδικής αγάπης του γιου του. Μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει έντεκα παιδιά από τρεις συντρόφους. Ζει μόνος του στην τεράστια έπαυλή του κοντά στο Οστιν του Τέξας. Οταν ο Ερντογάν τον ρώτησε το όνομα του γιου του, ο Μασκ απάντησε με ένα κρυπτογραφικό ακρωνύμιο που θυμίζει «computer jargon». Οταν τον ρώτησε πού βρισκόταν η μητέρα του παιδιού, ο Μασκ απάντησε ότι δεν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ότι είχαν χωρίσει και ότι εκείνος είχε αναλάβει την ανατροφή του αγοριού.

Ο Ελον Μασκ πέρασε δύσκολα παιδικά και σχολικά χρόνια στην Πραιτώρια, «δραπέτευσε» στα 18 του στον Καναδά, όπου το εφευρετικό μυαλό του συνδύασε εξελίξεις στους οικονομικούς υπολογιστές πού χρησιμοποιούν οι τράπεζες με τις εμπορικές απαιτήσεις των πελατών τους, με αποτέλεσμα να γεμίσει τους προσωπικούς του λογαριασμούς με πολλά εκατομμύρια δολάρια πριν φτάσει στα 30. Μεγαλόπνοος και εργομανής, προχώρησε στη δημιουργία της εταιρείας κατασκευής drone και διαστημοπλοίων Space X, στη δημιουργία της πρωτοποριακής Tesla, στην εξαγορά του Twitter/Χ και αρκετών άλλων επιχειρήσεων παγκόσμιας εμβέλειας. Η προσωπική του ζωή ακολουθεί πάντοτε την επαγγελματική, όπως άλλωστε διαπιστώνει και η πρόσφατη, εκτενής βιογραφία του από τον Γουόλτερ Ισακσον, έγκυρο δημοσιογράφο του CNN, με κύριο χαρακτηριστικό την transient insomnia, μια μορφή υφέρπουσας αϋπνίας χωρίς συγκεκριμένες ώρες ύπνου, με διαλείμματα απόλυτης σιωπής όταν διακατέχεται από manic depression (μανιοκατάθλιψη).

Πιθανότατα η προσωπικότητα και τα επιτεύγματα του Ελον Μασκ να προκαλούν τον θαυμασμό ορισμένων – ίσως και το δέος των τεχνοκρατών που τον περιβάλλουν. Οι απλές, ανθρώπινες ερωτήσεις του προέδρου Ερντογάν εκφράζουν το ανθρώπινο αντίδοτο στην εμμονική επιχειρηματική διέγερση του υπεράνθρωπου επιχειρηματία, που ναρκοθετεί με επιπόλαιη ελευθεριότητα τα θεμέλια κάθε ευτυχίας.

Σίγουρα όλοι μας θαυμάζουμε τα επιτεύγματα του Ελον Μασκ. Επίσης, σίγουρα κανένας δεν θα ήθελε ποτέ να μοιραστεί τη ζωή του, είτε σαν σύντροφος είτε σαν φίλος. Η στενή συνεργασία με τον βιογράφο του, Ισακσον, κράτησε δύο χρόνια – προς τιμήν και των δύο, εξακολουθούν να είναι φίλοι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT