Αντίμετρα στην υπερδόμηση

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 6ης Ιουλίου της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσιεύσατε επιστολή αναγνώστη σας υπό τον τίτλο «Ενα “έγκλημα” στου Παπάγου».

Επειδή ο δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος και η Δημοτική Αρχή δεν παρακολουθεί αλλά δρα, προχωρώντας σε συγκεκριμένες ενέργειες, για την ενημέρωσή σας και την ενημέρωση των αναγνωστών σας, κρίνουμε απαραίτητο να σας αναφέρουμε τα παρακάτω:

Επειτα από πρωτοβουλία και εισήγηση του δημάρχου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου – Χολαργού στη συνεδρίασή του στις 26.5.2021 αποφάσισε να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση της δυνατότητας προσαύξησης του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ Ν. 4067/2012 άρθρα 10 και 15 – ΦΕΚ 79/τ.Α΄/09-04-2012).

Και τούτο, αποσκοπώντας στη διατήρηση του τελικώς πραγματοποιούμενου ύψους κτιρίων, όμοιο με αυτά που ίσχυαν πριν από την εφαρμογή του ΝΟΚ το 2012 και για τις δύο Κοινότητες, με σκοπό τη θωράκιση της πόλης μας από την υπερδόμηση, που ήδη συντελείται και πλήττει τον χαρακτήρα της και το συγκριτικό γεωπεριβαλλοντικό της πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Αποφάσισε επίσης να ζητήσει από την ΚΕΔΕ τη λήψη απόφασης για υποστήριξη του αιτήματος του δήμου.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά της συνεδρίασης: Ο δήμαρχος τόνισε την ανάγκη «η αντίδραση του δήμου μας πρέπει να είναι άμεση για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα της πόλης μας».

Επίσης, ο δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, στη συνεδρίαση της 10ης Μαΐου 2023, πρωταγωνίστησε για να ληφθεί απόφαση που να αποτρέψει την επιβάρυνση των πόλεων από την κατασκευή νέων ενεργειακών κτιρίων επισημαίνοντας όπως αναγράφεται στα πρακτικά:

«Είναι σαφές ότι η κατασκευή νέων ενεργειακών κτιρίων με σύγχρονες προδιαγραφές είναι αναγκαία, όμως η κινητροδότηση με αύξηση των όρων δόμησης επιβαρύνει με δόμηση τις πόλεις της χώρας και καταργεί όλες τις πρόνοιες που έχουν διαχρονικά προβλεφθεί για βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις».

Υπό το πόρισμα αυτό η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει:

– Αμεση νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να συμπεριληφθούν στο άρθρο 120 του Ν. 5043/2023 όλες οι περιοχές με χρήσεις γης «αποκλειστικής κατοικίας» αλλά και το σύνολο των περιοχών που διαθέτουν τα κατά τα ανωτέρω πολεοδομικά χαρακτηριστικά.

– Aμεση αναστολή εφαρμογής συνολικά των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ.

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή προώθησε τη δημιουργία Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου διότι δεν υπήρχε για τον Δήμο Παπάγου. Με αυτόν μειώνεται ο συντελεστής δόμησης και κατά συνέπεια το ύψος των κτιρίων. Αναμένουμε δε την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αυτές οι κινήσεις του δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, ταυτόχρονα με την αισθητή αύξηση του πράσινου που επιτύχαμε, όχι μόνο δεν συνιστούν αδράνεια αλλά αντιθέτως δείχνουν αποφασιστικότητα και αξιοποίηση κάθε νόμιμου και θεσμικού μέσου για τη θωράκιση του Παπάγου.

Είμαστε δε σίγουροι ότι ο Παπάγος είναι και θα παραμείνει μια όμορφη κηπούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT