Χωριά του Κάμπου που (ξανα)πνίγηκαν

Κύριε διευθυντά

Απευθύνομαι στη φωνή της έγκριτης εφημερίδας σας για ακόμη μία φορά, για να παρουσιάσω ένα πρόβλημα του πολύπαθου Θεσσαλικού Κάμπου σχετικά με τη μετεγκατάσταση των χωριών Βλοχού και Μεταμόρφωσης, που πνίγηκαν ολοσχερώς από τη θεομηνία «Daniel».

Δύο χωριά του νομού Καρδίτσας, που δεν πνίγηκαν για μία και μόνο φορά, πνίγηκαν δυο, πνίγηκαν τρεις, πνίγηκαν για πολλοστή φορά και δεν είναι τα μόνα, είναι και άλλα, είναι πολλά. Και εδώ απαιτείται η στιβαρή παρέμβαση του κράτους έστω και διά του εξαναγκασμού. Δεν χωρούν εδώ συναισθηματισμοί και μικροψυχίες. Χωριά που πνίγηκαν από τον «Daniel» δεν μπορούν να μείνουν στις χαμηλές περιοχές, όπως είναι η περιοχή από τη Μεταμόρφωση μέχρι τον Βλοχό και εκείθεν μέχρι το Κεραμίδι του νομού Τρικάλων, για να περιοριστώ μόνο στην περιοχή που γνωρίζω κάπως καλύτερα.

Θα ήταν αρχές δεκαετίας του 1950 που πνίγηκε ο Βλοχός ολόκληρος, πνίγηκαν και οι αποθήκες με τα γεννήματα και έβγαιναν τα σιταρο-κρίθαρα από τους φεγγίτες..

Τρέξαμε από τον Πέτρινο, ένα χωριό γειτονικό, μικροί και μεγάλοι να βοηθήσουμε –έτσι τουλάχιστον πιστεύαμε–, περάσαμε το χωριό Αγιος Δημήτριος, αράξαμε στο βουνό που δεσπόζει του Βλοχού και τι να δούμε; Το νερό είχε σκεπάσει τα σπίτια μέχρι τις στέγες, μόλις που φαίνονταν οι «καβαλάρηδες». Οι κάτοικοι είχαν μαζευτεί στις παρυφές του απέναντι βουνού και έβλεπαν περίλυποι, κι εμείς να μην πιστεύουμε την καταστροφή που έγινε!

Γυρίζει ο συνοδοιπόρος μου, ο Θανάσης, γείτονάς μου, και μου λέγει: Α ρε Κώτσιο (Κώτσιος ήμουν εγώ, μαθητής τότε εβδόμης γυμνασίου), αν θέλει αυτός σε ξεσπιτώνει στο πι και φι και στα παίρνει όλα!

Εκτοτε ο Βλοχός πνίγηκε και άλλες δύο φορές, όπως και η Μεταμόρφωση και άλλα χωριά του Κάμπου. Ας μην αφήσει η πολιτεία να γίνει το κακό για μία ακόμη φορά, είναι ανάγκη τα χωριά αυτά (τουλάχιστον όσα βρίσκονται στα χαμηλά) να μετεγκατασταθούν στα παρακείμενα βουναλάκια, έστω και με αναγκαστικά μέτρα. Δεν χωρούν εδώ συναισθηματισμοί και μεμψιμοιρίες, άσε που και οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης τουλάχιστον αρνούνται να επιστρέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT