Ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ – η μαρτυρία μου

Ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ – η μαρτυρία μου

Κύριε διευθυντά

Το εμπεριστατωμένο σχόλιο του κ. Κώστα Λεονταρίδη στο φύλλο της 20/9/2023 με τίτλο «Ηταν κι αυτού γραφτό να γίνει σκαπανεύς», φέρνει στη μνήμη αναμνήσεις μου για το ίδιο ιστορικό συμβάν της ανατίναξης του κτιρίου της ΕΣΠΟ.

Ηταν μια Κυριακή πρωί, όταν παιδί δέκα ετών βρισκόμουν συνοδευόμενος στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και συγκλονισθήκαμε από μια ισχυρή έκρηξη σε κοντινό σημείο. Τρέξαμε στην είσοδο του πάρκου, επί της οδού Πατησίων, να δούμε τι έγινε και βλέπουμε τεράστιες φλόγες να βγαίνουν από ένα κτίριο, στον ίδιο δρόμο αριστερά και προς την κατεύθυνση της Ομονοίας, ενώ σε λίγο έφθαναν επί τόπου και τα οχήματα της πυροσβεστικής.

Ηταν 20 Σεπτεμβρίου του 1942 και επρόκειτο για την ιστορική ανατίναξη του κτιρίου Πατησίων και Γλάδστωνος, που στέγαζε τη φιλοναζιστική οργάνωση ΕΣΠΟ, από την πατριωτική αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιζομένων Νέων) με πρωταγωνιστή τον απόστρατο αξιωματικό της Αεροπορίας Κώστα Περρίκο.

Θυμάμαι επίσης ότι μετά την ανατίναξη, η εν λόγω οργάνωση ΕΣΠΟ εστέγασε για κάποιο διάστημα τα γραφεία της σε επιταγμένο χώρο στο κτίριο της Ιονίου Σχολής (Ακαδημίας και Χαριλάου Τρικούπη) όπου φοιτούσα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT