Ο Θεσσαλικός Κάμπος και τα έργα για το «αύριο»

Ο Θεσσαλικός Κάμπος και τα έργα για το «αύριο»

Κύριε διευθυντά

Η πρωτοφανής καταστροφή από τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία, έχει συγκλονίσει όλους μας. Ανθρωποι χάθηκαν, εκατοντάδες σπίτια και περιουσίες εξαφανίστηκαν, χιλιάδες παραγωγικά ζώα πνίγηκαν. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό και δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Οι πληγέντες συμπολίτες μας έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας και η Πολιτεία σπεύδει να τους βοηθήσει. Οι άστεγοι και πολυπαθείς κάτοικοι της Θεσσαλίας πρέπει να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, την οικοσκευή τους, τα χωράφια τους, τους στάβλους, τα ζώα τους. Τι θα συμβεί όμως αν έλθει μια νέα θεομηνία;

Η λέξη Θεσσαλία πιθανόν προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων θέση και αλς, δηλαδή η περιοχή αυτή ήταν θάλασσα κατά τους προϊστορικούς χρόνους.

Τον περασμένο αιώνα υπήρχε εκεί η λίμνη Κάρλα που ήταν πλούσια σε ψάρια. Οι κάτοικοι των πέριξ οικισμών είχαν κύρια ασχολία το ψάρεμα.

Το 1960 αποφασίστηκε η αποξήρανση του μεγαλύτερου μέρους της λίμνης. Οταν ολοκληρώθηκε η αποξήρανση 80.000 στρέμματα αποδόθηκαν στους κατοίκους των πέριξ οικισμών, οι οποίοι έγιναν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, με μεγάλη επιτυχία.

Η πρόσφατη θεομηνία πλημμύρισε ολόκληρο τον Θεσσαλικό Κάμπο και τις γύρω περιοχές. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι τα τεχνικά έργα που έγιναν πριν από 60 χρόνια, δεν ήταν κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν μια ασυνήθιστα μεγάλη νεροποντή.

Τι πρέπει να γίνει τώρα; Τεχνική μελέτη των έργων που απαιτούνται, ώστε ο Πηνειός και οι παραπόταμοί του να έχουν τη δυνατότητα να παροχετεύσουν στη θάλασσα μια μεγάλη ποσότητα νερών, σε μια νεροποντή, τουλάχιστον κατά 50% μεγαλύτερη από την πρόσφατη.

Στη χώρα μας υπάρχουν έμπειροι μηχανικοί και τεχνικά γραφεία για να συντάξουν τη μελέτη. Πρέπει όμως να εφαρμοστεί στο σύνολό της, χωρίς την παρέμβαση τοπικών παραγόντων, που ενοχλούνται από το πλάτος των ποταμών και των χειμάρρων απορροής και από το ύψος των γεφυρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT