Η απαξίωση της ιατρικής εργασίας

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατος νόμος (ν. 5053/2023, άρθρο 30) παρέχει, για την αντιμετώπιση επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων (με υπουργικές αποφάσεις), τη δυνατότητα άσκησης καθηκόντων ιατρικής τής εργασίας (Ι.Ε.), όχι μόνο από τους, σήμερα, 503 εργαζομένους «ιατρούς εργασίας» (ειδικευμένους στην Ι.Ε., ή αποκτησάντες παλαιότερα αυτή τη δυνατότητα – YA43323/1983/2018), αλλά και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων!

Γεννήτορές του είναι οι αλληλοεξαρτώμενες αιτίες της νομοτελειακής απαξίωσης της Ι.Ε.: Η ανεπάρκεια του φθίνοντος αριθμού ιατρών με ειδικότητα Ι.Ε. και η έλλειψη της αναγνώρισης της μεγάλης κοινωνικής και αποδείξιμης οικονομικής αξίας της από δώδεκα ολιγωρούσες κυβερνήσεις (με ελλιπέστατη συνεργασία υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Παιδείας), εργοδότες, συνδικαλιστές, εργαζομένους, ΜΜΕ, ιατρικές σχολές, ΠΙΣ, ελληνική εταιρεία Ιατρικής της εργασίας (ΕΕΙΕΠ), ιατρική κοινότητα.

Απότοκές των είναι: Η νόμιμη απουσία παροχής υπηρεσιών Ι.Ε. σε επιχειρήσεις με 49 ή λιγότερους εργαζομένους (όπου απασχολείται η πλειονότητα των εργαζομένων), η επί δεκατριετία μηδαμινές ιατρικές διαγνώσεις και καταγραφές περιστατικών επαγγελματικών ασθενειών στην Επιθεώρηση Εργασίας (όπου ουδείς επιθεωρητής είναι ειδικός Ι.Ε.), η υποτυπώδης εκπαίδευση ελαχίστων φοιτητών ιατρικής (μόνο σε τρεις από επτά ιατρικές σχολές) στην Ι.Ε., η ελλιπής, μη πρασαρμοσμένη στις ελάχιστες ευρωπαϊκές προδιαγραφές εκπαίδευση κατά την ειδίκευση στην Ι.Ε., η παντελής απουσία των αρχών προστασίας της υγείας κατά την εργασία από τα προγράμματα πρωτοβάθμιας και γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η αποσπασματική, ασυντόνιστη, περιστασιακή, απηρχαιωμένη νομική προσέγγιση της Ι.Ε.

Απαιτείται συνολική αντιμετώπιση με συγκρότηση πολυεπιστημονικής ομάδας ταχείας δράσεως (με ισότιμη συμμετοχή υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Παιδείας, εμπλεκομένων φορέων –εργοδοτικών, συνδικαλιστικών, ΠΙΣ, ΕΕΙΕΠ– και ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων Ι.Ε. εγνωσμένου εθνικού και ευρωπαϊκού κύρους), για εκπόνηση βιώσιμου μεσοπρόθεσμου και μακροπόθεσμου χρονοδιαγραμματικού εθνικού σχεδίου δράσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT