Η οικία Παλαμά φωτίζει τον δρόμο για την ανάδειξη πολλών άλλων ιστορικών κτιρίων

Η οικία Παλαμά φωτίζει τον δρόμο για την ανάδειξη πολλών άλλων ιστορικών κτιρίων

Η οικία Παλαμά φωτίζει τον δρόμο για την ανάδειξη πολλών άλλων ιστορικών κτιρίων-1
Οδός Περιάνδρου στην Πλάκα. Το σπίτι όπου πέθανε ο πλάι στον Διονύσιο Σολωμό, έτερος εθνικός μας ποιητής. Αφημένο στο έλεος του χρόνου και της φθοράς ρήμαζε δεκαετίες, αλλά –επιτέλους– δρομολογήθηκε η αποκατάστασή του, καθώς πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. Εκεί, μέσα στο βαθύ κατοχικό σκοτάδι, άφησε την τελευταία του πνοή την 27η Φεβρουαρίου 1943 και από εκεί οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο ποιητής συνοδεία λαοθάλασσας, η Αθήνα δονήθηκε από το πλήθος που έψαλε τον εθνικό ύμνο. «Ο Γέρο-Παλαμάς πέθανε, είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός», έγραψε στο ημερολόγιό της η Ιωάννα Τσάτσου, ενώ ο Αγγελος Σικελιανός εξύψωσε σε λίγες λέξεις τα αισθήματα όλων: «Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει όλη η Ελλάδα».

Κύριε διευθυντά

Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, η οικία Παλαμά (Περιάνδρου 5, Πλάκα), όπου ο ποιητής έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, συνδεδεμένη με την εξόδιο ακολουθία στις 28 Φεβρουαρίου 1943, χαρακτηρίσθηκε μνημείο και πρόκειται, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, να λειτουργήσει ως χώρος μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. Η αποκατάσταση του κτιρίου εντάσσεται στην πολιτική του υπουργείου για την προστασία και επαναλειτουργία κτιρίων στην Πλάκα, ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στην ίδια κατηγορία κτιρίων για πολιτιστική χρήση εντάσσονται η οικία του Κωλέττη, επί των οδών Πολυγνώτου και ∆ιοσκούρων, που θα στεγάσει το αρχείο Ελύτη, και το κτίριο της οδού ∆ιοσκούρων 7, που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Καρόλου Κουν.

Στην απόφαση αυτή, που στοχεύει στην προβολή σημαντικών ιστορικών κτιρίων της Αθήνας, πρέπει να ενταχθεί και η οικία όπου γεννήθηκε ο ποιητής και ακαδημαϊκός Γεώργιος ∆ροσίνης (1859-1951).

Πρόκειται για ένα δίπατο αρχοντικό, στη συμβολή των οδών Θέσπιδος, Αδριανού και Τριπόδων, δίπλα στο μνημείο του Λυσικράτους, όπου ο ∆ροσίνης ήρθε στον κόσμο, στις 9 ∆εκεμβρίου 1859, τη μικρότερη ημέρα του χρόνου, καθώς αναφέρει, με το παλιό καλαντάρι, την ώρα που έβγαινε ο ήλιος από τον Υμηττό κι έπεφταν τα κανόνια για τα γενέθλια της βασίλισσας Αμαλίας. Στο ήσυχο και ειρηνικό αυτό σπίτι, στην καρδιά της Πλάκας, στον ίσκιο της Ακρόπολης γεννήθηκε Πλακιώτης, πέρασε τα πρώτα παιδιάτικα χρόνια του, περιγράφοντας με νοσταλγική αναπόληση, στα «Σκόρπια φύλλα της ζωής μου» («Το σπίτι της Πλάκας», σ. 47-55) τους μασκαράδες την Καθαρά ∆ευτέρα: «Μασκαράδες και πολίται/ στις Κολόνες να βρεθήτε!», χαρακτηριστικά γεγονότα της γειτονιάς, αλλά και την επανάσταση του 1852, τα Ιουνιακά, την έξωση του Οθωνα και την άφιξη του βασιλέα Γεωργίου, ξεχωριστή θύμηση στα πρωτάνοιχτα παιδικά μάτια.

Στην οικία αυτή, ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. ∆ροσίνη», με τη φροντίδα της ακάματης προέδρου της Ελένης Βαχάρη, εντοίχισε ειδική αναμνηστική πλάκα, μνήμης και τιμής ένεκεν για τον σημαντικό ποιητή μας, που αγάπησε με πάθος την Ελλάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT