Στο πλευρό πασχόντων παιδιών και των γονέων

Στο πλευρό πασχόντων παιδιών και των γονέων

Κύριε διευθυντά

Υπάρχουν σημαντικές κοινωνικές προσφορές, άγνωστες στο ευρύ κοινό. Οπως αυτή τής Γλυκερίας (Γλύκας) ∆οσίου, γεωπόνου, συνταξιούχου καθηγήτριας Επαγγελματικού Λυκείου, που έφυγε από τη ζωή την 21η-9-2023.

Ως γνωστόν, η θεραπεία ενηλίκων ή παιδιών που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, είναι η μεταμόσχευση νεφρού. Ομως μέχρις ότου βρεθεί νεφρός για μεταμόσχευση, είναι απολύτως απαραίτητο αυτοί οι ασθενείς να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Αλλιώς πεθαίνουν πρόωρα. Μέχρι το 2016 η χώρα μας διέθετε Μονάδα Αιμοκάθαρσης παιδιών μόνον σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας. Ετσι, παλιότερα, τα παιδιά που δεν ζούσαν στην Αθήνα και των οποίων οι γονείς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μένουν σε ξενοδοχείο της Αθήνας επί αρκετές εβδομάδες ή μήνες, στερούνταν αυτής της θεραπείας. Με ό,τι αυτό συνεπαγόταν. Την αδυναμία του Δημοσίου να παράσχει κοινωνική μέριμνα σε αυτά τα παιδιά και στις οικογένειές τους, κάλυψε η Κοζανίτισσα Γλύκα. Ευαισθητοποιημένη από την αρρώστια τού υιοθετημένου της παιδιού έγινε αρχικά μέλος και πολύ σύντομα πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Νεφρικές Ασθένειες «ΕΛΠΙΔΑ», τον οποίον διηύθυνε επί είκοσι πέντε χρόνια. Με δωρεές, που εξασφάλισε η ίδια αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας, ο Σύλλογος αγόρασε το 2003 ένα διαμέρισμα. Κοντά στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ∆ημοσίου. Εκτοτε η μητέρα του παιδιού από το Σουφλί, τους Παξούς, την Κρήτη ή ακόμα και από την Κορυτσά ή τη Χειμάρρα της Αλβανίας, βρίσκει στέγη στην Αθήνα. Στο διαμέρισμα του Συλλόγου μπορεί να κοιμηθεί, να μαγειρέψει, να λουστεί και να πλύνει τα ρούχα της ίδιας και του παιδιού της. Επί εβδομάδες ολόκληρες. Τελείως δωρεάν.

Επίσης, η Γλύκα κατάφερε, πάλι με δωρεές, να αντικαταστήσει όλα τα μηχανήματα της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του ∆ημοσίου, τα οποία δεν είχαν ανανεωθεί επί μία δεκαετία και πλέον.

Εκτός από τους στενούς φίλους της την ανιδιοτελή προσφορά της γνωρίζουν η διεύθυνση του νοσοκομείου, τα νεφροπαθή παιδιά και οι οικογένειές τους, που ευεργετήθηκαν από αυτήν. Ουδείς άλλος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT