Το κουβάρι και οι (συν)αρμόδιοι

Κύριε διευθυντά

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί ή ευρίσκονται σε στάδιο ώριμης επεξεργασίας στους τομείς ∆ικαιοσύνης, Οικονομίας, Υγείας, Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Αυτοδιοίκησης, μαζί με συναφή μέτρα που έχουν πραγματωθεί, καλύπτουν ευρύ φάσμα ριζοσπαστικών παρεμβάσεων δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα.

Κοινή προσδοκία, να μη χαθούν στη χοάνη πιέσεων ισχυρών κοινωνικών ομάδων που θίγονται ή ακόμη να μην εκφυλισθούν στην πορεία της εφαρμογής τους, υπό τον φόβο πολιτικού-κομματικού κόστους. Προϋπόθεση, όμως, ευδοκίμησης οιασδήποτε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας πιστεύω ότι είναι πρωτίστως η αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης ή κατάτμησης ενιαίων ή συναφών αρμοδιοτήτων, που καθορίζονται στην αρκούντως δαιδαλώδη νομοθεσία μας, μεταξύ πλειόνων οργάνων της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εάν λυθεί το σχετικό «κουβάρι», θα έχει ικανά αντιμετωπισθεί ο γραφειοκρατικός κυκεώνας και, κυρίως, ο πολίτης θα ξέρει πού θα πρέπει να αποταθεί για κάθε μία από τις πολλαπλές συναλλαγές του. Παραλλήλως, δεν θα διαχέεται, εύκολα, η ευθύνη μεταξύ συναρμοδίων οργάνων και θα περιοριστεί σε αποφασιστικό βαθμό η δυνατότητα πελατειακής πολιτικής. Δεν πρέπει, πάντως, να παραγνωρίσουμε την κυβερνητική προσπάθεια που έχει αρχίσει να συντελείται για την αντιμετώπιση της διασποράς των αρμοδιοτήτων με αξιόπιστες προδιαγραφές. Προς την κατεύθυνση αυτή άρχισε, πλέον, να λειτουργεί το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών (ΜΙΤΟΣ), με κυρίαρχο στόχο την εξασφάλιση ομοιόμορφης εφαρμογής των διοικητικών διαδικασιών σε επίπεδο αρμοδιοτήτων. Ηδη, έχουν καταχωρισθεί και είναι προσιτές στον πολίτη πάνω από 3.000 διαδικασίες για 27 φορείς, με εξακολουθητική ενημέρωση και επικαιροποίηση. Παραλλήλως, η θέσπιση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης (ν. 5013/2023) αποβλέπει στον συντονισμό όλων των επιπέδων διακυβέρνησης (υπουργεία-αποκεντρωμένες διοικήσεις-περιφέρειες-δήμοι) ώστε να είναι προσιτό στον πολίτη εύκολα και υπεύθυνα το αποκλειστικά αρμόδιο όργανο για την αντιμετώπιση του θέματός του. Η επιτάχυνση των διαδικασιών που προαναφέρθηκαν (Εθνικό Μητρώο Διοικ. Διαδικασιών και Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση) θα αποτελέσουν ικανό υπόβαθρο θετικών αποτελεσμάτων και αξιοποίησης από το κοινωνικό σύνολο μεγάλου φάσματος μεταρρυθμίσεων, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT