Η οικία Κωστή Παλαμά στη γενέτειρά του

Η οικία Κωστή Παλαμά στη γενέτειρά του

Κύριε διευθυντά

Ο εκλεκτός επιστολογράφος της «Καθημερινής» κ. Αν. Στέφος στην επιστολή του («Κ», 7/10/2023) αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση, προστασία και επαναλειτουργία ιστορικών κτιρίων της Πλάκας, μεταξύ των οποίων και της οικίας όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Υπενθυμίζω ότι ο Παλαμάς γεννήθηκε στη γενέτειρά μου την Πάτρα, τέλειωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Μεσολόγγι και μετά εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα, όπου και πέθανε το 1943. Το σπίτι του στην Πάτρα βρίσκεται στην οδό Κορίνθου 241 και για πολλά χρόνια ήταν μια ασήμαντη ακατοίκητη αποθήκη.

Σχετικά πρόσφατα ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και τώρα λειτουργεί ως ίδρυμα και μουσείο Κωστή Παλαμά. Για το σπίτι αυτό ο μεγάλος μας ποιητής έγραψε και ένα ποίημα που αρχίζει: «Το σπίτι που γεννήθηκα// κι ας το πατούν οι ξένοι// στοιχειό είναι και με προσκαλεί,// ψυχή και με προσμένει». Και τελειώνει: «Το σπίτι που γεννήθηκα// κι ας το πατούν οι ξένοι,// στοιχειό και σαν απάτητο// με ζει και με προσμένει».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT