Οι μετακινήσεις εκλογέων και η αποχή

Κύριε διευθυντά

Ειπώθηκε ότι αιτία της αποχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν η αδιαφορία ή η κόπωση των πολιτών. Ποτέ όμως δεν ελέχθη ότι ικανός αριθμός Αθηναίων απλά εμποδίσθηκε!

Η Περιφέρεια Αττικής είχε τη φαεινή ιδέα, βασισμένη στο αρχικό γράμμα του επωνύμου, να μετακινήσει μέρος εκλογέων ενός εκλογικού τμήματος σε άλλο τμήμα, στην άλλη όμως άκρη της πρωτεύουσας. Πολίτες που ψήφιζαν όλη τους τη ζωή στο σχολείο της γειτονιάς τους, εξορίσθηκαν με το sic voluerim σε άλλη συνοικία. Δημότες του Χ εκλογικού τμήματος της περιοχής π.χ. Παγκρατίου, των οποίων το επώνυμο άρχιζε από Α-Ζ, κλήθηκαν να ψηφίσουν στο Ψ εκλογικό τμήμα περιοχής, π.χ. Κάτω Πατησίων. Και οι δημότες του Ψ Κάτω Πατησίων μετακινήθηκαν στο Ω Κολωνακίου, με τους ψηφοφόρους του Ω Κολωνακίου να στέλνονται να ψηφίσουν στο Υ Ζωγράφου κ.ο.κ. Πολλοί εκλογείς βρέθηκαν ακόμη και σε άλλο διαμέρισμα, με ένα επιπλέον τραγελαφικό αποτέλεσμα, να μην μπορούν ούτε καν να σταυρώσουν φίλο ή συγγενή διαμερισματικό υποψήφιο.

Πάρα πολλοί Αθηναίοι λοιπόν δεν ψήφισαν, όχι επειδή αδιαφόρησαν, αλλά επειδή η Πολιτεία αντί να τους διευκολύνει, ως ώφειλε, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, αντιθέτως τούς έθεσε προσκόμματα. Οφείλει λοιπόν να απαντήσει δημόσια η Περιφέρεια Αττικής: ποιοι συγκεκριμένα και ονομαστικά και με ποιο σκεπτικό υποχρέωσαν δημότες να παίζουν εκλογικές «μουσικές καρέκλες»; Και το υπουργείο Εσωτερικών, ως προϊσταμένη αρχή, τι έπραξε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT