Το ρωσικό αέριο, επάρκεια και τιμές

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της «Καθημερινής» 12/10 η συντάκτις σας κ. Χρύσα Λιάγγου, όπως πάντα με μεγάλη ακρίβεια και γνώση, αναφέρεται στην επιστροφή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στο επτάμηνο 2023 οι εισαγωγές LNG από Ρωσία σε Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2021, πριν δηλαδή τον πόλεμο. Και αυτό λόγω των χαμηλών τιμών που τιμολογούν οι Ρώσοι για να αντισταθμίσουν τις απώλειες πωλήσεων του αερίου μέσω αγωγών».

Στο ίδιο φύλλο δημοσιεύεται άρθρο του Bloomberg σχετικό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η Ευρώπη που πέφτουν οι θερμοκρασίες και πρέπει για να γεμίσει τους ταμιευτήρες της να εξασφαλίσει ακριβό αέριο από μη ρωσικές πηγές.

Δηλαδή, απ’ ό,τι φαίνεται, στην Ευρώπη υπάρχουν δύο ειδών ταμιευτήρες αερίου. Αυτοί που τροφοδοτούνται με φθηνό ρωσικό LNG και οι άλλοι με τροφοδοσία LNG ή αέριο αγωγών από την υπόλοιπη αγορά.

Προφανώς η καταστροφολογία ότι η Ευρώπη θα κρυώσει, θα αφορά μόνο τους ταμιευτήρες που τροφοδοτούνται από την υπόλοιπη αγορά.

Αλήθεια, τι απέγιναν οι προσπάθειες και τα ευχολόγια μείωσης ή και μηδενισμού του ρωσικού αερίου; Αφορούν μόνο το αέριο των αγωγών;

Τέλος, έχει ενδιαφέρον να μας ενημερώσει κάποιος για το ποιο αέριο και κατ’ επέκταση ποια τιμή αερίου χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στον υπολογισμό της τιμής του ακριβού ελληνικού ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT