Το κράτος του Ισραήλ και ο αντισημιτισμός

Το κράτος του Ισραήλ και ο αντισημιτισμός

Κύριε διευθυντά

Εγραψε στην «Καθημερινή της Κυριακής» (φύλλο 15/10) ο κ. Στάθης Καλύβας σχετικά με τα γεγονότα γύρω από τη Γάζα: «Οταν πολλοί από εμάς τους “απέξω” προσεγγίζουμε τα τραγικά αυτά γεγονότα δίχως περίσκεψη και με όρους που συνάδουν περισσότερο σε ποδοσφαιρικό αγώνα παρά σε τραγωδία, πώς θα μπορούσαμε να περιμένουμε διαφορετική συμπεριφορά από τους ανθρώπους για τους οποίους αποτελούν κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου»;

Θα μου επιτρέψει ο κύριος καθηγητής να διαφωνήσω με τον αυτοχαρακτηρισμό του σαν «απέξω» γιατί θεωρώ πως η σκοπιά αυτή είναι μέρος του προβλήματος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Εβραίων που πήγαν στην Παλαιστίνη και δημιούργησαν το κράτος του Ισραήλ δεν πήγαν εκεί επειδή κάποια θρησκευτική φλόγα τους φώτισε ξαφνικά να «γυρίσουν». Εφυγαν από τη χριστιανική Ευρώπη επειδή οι οικογένειές τους εξοντώθηκαν, ή εκδιώχθηκαν, ή δεν αισθάνθηκαν φιλόξενο το περιβάλλον γύρω τους – πριν και μετά το Ολοκαύτωμα. Δεν είναι αμέτοχη η χριστιανική Ευρώπη σε αυτά που συμβαίνουν τώρα στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι με τους «απέξω» οι Ευρωπαίοι. Εκτοπίζοντας με αντισημιτισμό τους περισσότερους Ισραηλίτες της, η Ευρώπη φόρτωσε το «Εβραϊκό της πρόβλημα» στις πλάτες των Αράβων που ζούσαν στην Παλαιστίνη. Και έτσι το καταραμένο ντόμινο των διωγμών και της προσφυγιάς συνεχίστηκε και συνεχίζεται.

Κλείνω με τα λόγια του ίδιου του κ. Καλύβα: «Το παρελθόν δυστυχώς, μας διδάσκει πως οι άνθρωποι δυσκολεύονται φοβερά να κατανοήσουν τι μας διδάσκει το παρελθόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT