«Βάφτισαν» Τούρκο τον Άγιο Νικόλαο

Κύριε διευθυντά

Συναισθήματα απογοητεύσεως και αγανακτήσεως με κατέλαβαν, το βράδυ της Τρίτης 10/10/2023, όταν κατά τις 10 η ώρα τελείωσε στην ΕΡΤ2 η προβολή του ολλανδικού ντοκιμαντέρ «Αγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων». Από αυτό το «διδακτικό» δημιούργημα πληροφορηθήκαμε ότι ο Αγιος Νικόλαος ήταν Τούρκος, ναι, καλά διαβάσατε, επανελήφθη πέντε φορές ότι ήταν Τούρκος και γι’ αυτό ήταν και… μελαψός. Οτι τα οστά του τα πήραν από τον τάφο του στα Μύρα και τα μετέφεραν στο Μπάρι της Ιταλίας για οικονομικούς λόγους, όπως εξήγησε Τούρκος ξεναγός. Μεταφέρθηκαν εκεί με την προτροπή ή όχι των κατοίκων (δεν είναι ξεκάθαρο) για προστασία, αφού επίκειτο η κατάληψη της περιοχής από τους Τούρκους. Αυτή είναι η αλήθεια, όπως μας την περιγράφουν οι υπεύθυνοι, κατά τις πέντε μέχρι τώρα φορές που έχω συμμετάσχει στη λειτουργία στα Μύρα, στον ναό-μουσείο του Αγίου, στη γιορτή του 6 ∆εκεμβρίου.

Επί πλέον, ενώ ο παραγωγός του φιλμ ρώτησε στα Μύρα και στο Μπάρι πολλούς για να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τον Αγιο, δεν αισθάνθηκε την υποχρέωση να επισκεφθεί την Ελλάδα ή έστω να ρωτήσει και έναν Ελληνα θεολόγο ή ειδικό, να ακουστεί και μια σωστή άποψη.

Ακόμη κι όταν σε μια εκδήλωση για τον Αγιο, στο Μπάρι, υπήρχε μια μεγάλη ελληνική σημαία, δεν είχε την απορία να ρωτήσει γιατί ήταν εκεί αυτή η σημαία και όχι η ιταλική. Και καλά ο Ολλανδός, τη δουλειά του έκανε. Οι αρμόδιοι όμως της ΕΡΤ, με ποια κριτήρια επέλεξαν το ντοκιμαντέρ αυτό;

Μπορεί οι Τούρκοι να αποφεύγουν να διευκρινίζουν ότι τα αρχαιολογικά μνημεία των παραλίων της Μ. Ασίας είναι ελληνικά, μπορεί ο Οζάλ να ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι ο Ομηρος ήταν Τούρκος και το όνομά του ήταν Ομέρ, αλλά αυτοί οι κύριοι της ΕΡΤ με ποιο δικαίωμα σπαταλούν ποσά από το υστέρημα του ελληνικού λαού για τέτοια ανθελληνικά και αντιεπιστημονικά κατασκευάσματα; Θα απαντήσει κανείς, ή μήπως θα ξαναπροβάλλουν αυτό το αριστούργημα, ώστε να μη μείνει κανείς αμόρφωτος;

Κωνσταντίνος Χαρτοφύλης

Aντιναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.), πρόεδρος Εταιρείας Νισυριακών Μελετών

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT