Τα λαγούμια έχουν πολύ βαθιά ιστορία

Κύριε διευθυντά

Πολύς λόγος γίνεται για το εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο σηράγγων της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Προσπερνώντας το αντίστοιχο δίκτυο των Βιετκόνγκ που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ, ας ανατρέξουμε σε χαρακτηριστικά γεγονότα που συνδέονται με τα και ελληνικού ενδιαφέροντος «λαγούμια» (υπόγειες σήραγγες ή στοές), παρόμοιας υφής, απλούστερα έργα που εξυπηρετούσαν διαφορετικούς πολεμικούς σκοπούς.

1. Η τακτική των Τούρκων στις πολιορκίες οχυρωμένων πόλεων ήταν να σκάβουν λαγούμια μέχρι κάτω από τα θεμέλια των τειχών και να τα ανατινάζουν. Ενδεικτικά, στη δεύτερη πολιορκία της Βιέννης (1682) είχαν μαζί τους 5.000 λαγουμιτζήδες (κατασκευαστές λαγουμιών). Μέχρις αυτοί να γίνουν απειλητικοί για τα τείχη, οι πολιορκημένοι, χάρη στους αρτοποιούς που στην ησυχία της νύχτας αφουγκράζονταν τις αξίνες των Τούρκων, έσκαβαν τα δικά τους λαγούμια ώσπου να διασταυρωθούν με τα τουρκικά και να δώσουν και εκεί μάχες. Παρεμπιπτόντως, για να πανηγυρίσουν τη λύση της πολιορκίας της πόλης τους, το 1683, οι αρτοποιοί επινόησαν το γνωστό προϊόν ζύμης κρουασάν (ημισέληνος: σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).

2. Ο Κωνσταντίνος Παπακυριάκος (1781-1851) ή Χορμοβίτης, λόγω καταγωγής από το Χόρμοβο της Β. Ηπείρου, έμεινε στην Ιστορία ως Κωνσταντίνος Λαγουμιτζής (Κ.Λ.) μιας και διακρίθηκε ιδιαίτερα ως κατασκευαστής λαγουμιών κατά την περίοδο 1821-26 της Εθνεγερσίας. Επικεφαλής ομάδας δεκάδων τεχνιτών, συμμετέσχε στην τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου (1825) και στην πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Κιουταχή (1826) με τα λαγούμια του να αξιοποιούνται είτε για την ανατίναξη τουρκικών εγκαταστάσεων, είτε για την αχρήστευση αντίστοιχων τουρκικών λαγουμιών. Τιμήθηκε πολλαπλώς από την Ελληνική ∆ιοίκηση και το προσωνύμιο – επίθετό του φέρει η γνωστή λεωφόρος στον ∆ήμο Αθηναίων, στην περιοχή του Νέου Κόσμου.

3. Στα απομνημονεύματα του Ιωάννη Μακρυγιάννη (χαρακτηρίζει τον Κ.Λ. ως «τίμιον και γενναίον πατριώτη» και μοναδικό στον τομέα του) υπάρχει γλαφυρή περιγραφή του «πολέμου των λαγουμιών» κατά την πολιορκία της Ακρόπολης.

Πηγές: 1. Δ. Κόκκινου, Η Ελληνική Επανάστασις (τόμος 5), Εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα (1968), 2. HYPERLINK «http://www.mixanitouxronou.gr» www.mixanitouxronou.gr, 3. HYPERLINK «http://www.wikipedia» www.wikipedia.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT