Οι βάνδαλοι, εμείς και τα μνημεία μας

Κύριε διευθυντά

Πριν από πολλά χρόνια, όπως λεν στα παραμύθια, υπήρχε μια επιτροπή στον ∆ήμο Αθηναίων η οποία είχε στόχο τη διαφύλαξη και συντήρηση των έργων τέχνης της πόλης της Αθήνας: η Επιτροπή Προστασίας Αθηναϊκών Μνημείων ή σε συντομία ΕΠΑΜ.

Τα μέλη της επιτροπής ήταν καθηγητές ανωτάτων ιδρυμάτων, του Πολυτεχνείου, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών κ.λπ.

Η επιτροπή συνερχόταν σε τακτά διαστήματα και είχε ως έργο την προστασία των γλυπτών και των μνημείων που βρίσκονται στον δημόσιο χώρο, την έγκριση της τοποθέτησης νέων και την προστασία των μνημείων του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Πριν από λίγες μέρες η φίλη και άλλοτε επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαριλένα Κασσιμάτη, με ενημέρωσε ότι ο ανδριάντας του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ μπροστά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έργο των αδερφών Φυτάλη, έχει εδώ και καιρό βανδαλιστεί, καθώς άγνωστοι του έσπασαν το αριστερό χέρι και του αφαίρεσαν την ποιμαντορική ράβδο, προφανώς για να λιώσουν το μέταλλο. Παρόμοιοι βανδαλισμοί έχουν πραγματοποιηθεί και σε πολλά μνημεία του Α΄ Κοιμητηρίου (κυρίως κλοπές μεταλλικών προτομών).

Η πληροφορία της κ. Κασσιμάτη μού έφερε στη μνήμη την ΕΠΑΜ, της οποίας ήμουνα μέλος μέχρι τις αρχές του 2010 επί δημαρχίας Καμίνη. Νομίζω ότι πρέπει λίγο αργότερα να καταργήθηκε. Είτε καταργήθηκε όμως είτε όχι, κάποιος πρέπει να την αντικαταστήσει. Οσο για τον συγκεκριμένο ανδριάντα αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να επέμβει τόσο η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ όσο και η Μητρόπολη Αθηνών.

Η Αθήνα ανήκει σ’ όλους μας. Ισως τώρα που οι νέες δημαρχιακές αρχές ανέλαβαν δράση να ήρθε η ώρα να ανασυσταθεί η ΕΠΑΜ και να ενεργοποιηθούμε όλοι, πολίτες και δημοτικοί άρχοντες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT