Ο Δημήτριος Πολιορκητής, ο Αλάριχος, ο Ιουλιανός

Ο Δημήτριος Πολιορκητής, ο Αλάριχος, ο Ιουλιανός

Κύριε διευθυντά

Στην ενδιαφέρουσα επιστολή του λίαν γνωστού φιλολόγου κ. Αναστ. Στέφου για τα Ελευσίνια μυστήρια στην «Κ» της 22/10/2023, θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω:

Μεταξύ των μυηθέντων εις τα Ελευσίνια μυστήρια περιλαμβάνεται ο ∆ημήτριος Πολιορκητής (337-283 π.Χ.), ο επιφανέστερος από τους επιγόνους του Μ. Αλεξάνδρου, ένας εραστής του πολέμου, αλλά με χαρακτήρα άστατο και ακόλαστο. Εζήτησε λοιπόν από τους Αθηναίους, πλην άλλων, να μυηθεί εις τα Ελευσίνια μυστήρια.

Η διαδικασία μυήσεως όμως κρατούσε ένα έτος. Αξίωσε λοιπόν από τους Αθηναίους, γι’ αυτόν, η διαδικασία να μην υπερβεί τον ένα μήνα. Ετσι, οι Αθηναίοι, με πρόταση του δημαγωγού Στρατοκλή, ψήφισαν νόμο που άλλαξε τη σειρά των μηνών! Εις τα καθ’ ημάς, είναι σαν ο ∆εκέμβριος να «μεταφέρεται» μετά τον Ιανουάριο και να θεωρείται ότι έτσι καλύπτεται η έννοια του έτους!

Γι’ αυτό ο σατιρικός ποιητής Φιλιππίδης, ειρωνευόμενος τον Στρατοκλή, έγραψε: «Ο τον ενιαυτόν συντομών εις μην· ένα» (Αυτός που έκλεισε έναν χρόνο σ’ έναν μήνα).

Το ιερό της Ελευσίνας παραδόθηκε στις φλόγες, μαζί με τους ιερείς των μυστηρίων και τον τελευταίο ιεροφάντη Ιλάριο, κατά την επιδρομή του Αλάριχου το 396 μ.Χ. Κι έτσι ποτέ πια δεν ακούστηκε η φωνή του ιεροφάντη των Ελευσινίων μυστηρίων να προτρέπει τους Ελευσινίους, στην αρχή της άνοιξης, με την παροιμιώδη φράση «Από κυάμων απέχεσθαι».

Μεταξύ των θυμάτων των ορδών του Αλάριχου, προφανώς περιλαμβάνεται και ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Πρίσκος ο Θεσπρωτός ή Μολοσσός, ο μέντορας για πολλούς του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουλιανού, του επιλεγόμενου Παραβάτη (361-363 μ.Χ.). Κατήγετο από τα Κεραύνεια όρη της Ηπείρου, που είναι η σημερινή Μουργκάνα. Εζησε τον περισσότερο καιρό στην Αθήνα και τη μακρινή Ανατολή, όταν συνόδευε τον Ιουλιανό στη μάταιη προσπάθειά του ν’ αλλάξει τον ρουν της Ιστορίας…

Σώζονται τρεις επιστολές του Ιουλιανού που απευθύνονται στον Πρίσκο. ∆ιαβλέπει κανείς σ’ αυτές τη μεγάλη εκτίμηση που έτρεφε ο αυτοκράτορας προς τον φίλο του. «…τας μεν ουν υμετέρας επιστολάς ευθέως ανέγνων…» (Ιουλιανός, επιστολές εκδ. Ι. Ζαχαρόπουλος).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT