Απορίες ενός παλαιού προσκυνητή

Κύριε διευθυντά

Αγαπητός φίλος, με τον οποίο έκανα το πρώτο μου, από τα 46 συνολικά μέχρι τώρα, προσκυνήματά μου στο Αγιον Ορος, μου έστειλε ένα διαφημιστικό έντυπο που με εντυπωσίασε, με προβλημάτισε και μου δημιούργησε λογισμούς.

Κάποιος κύριος, που αυτοπροσδιορίζεται ως ο κορυφαίος διαπιστευμένος οδηγός στο Αγιον Ορος, διοργανώνει εξατομικευμένες εκδρομές VIP για ένα άτομο ή μικρές ιδιωτικές ομάδες στην Αθωνική Πολιτεία και παρέχει: α) διανυκτερεύσεις σε ιδιωτικά κελιά μοναχών, σε ατομικά δωμάτια, β) ημιδιατροφή με εξαιρετικά μενού θαλασσινών, γ) μεταφορές, μέσα στη μοναστική πολιτεία, με ιδιωτικά πολυτελή SUV, δ) επισκέψεις σε 7-10 μοναστήρια και σκήτες. Πλήρης, δηλαδή, εκκοσμίκευση του Αγίου Ορους. Και τίθενται τα ερωτήματα:

α) Είναι εις γνώσιν της ιεράς κοινότητος οι δραστηριότητες του ανωτέρω κυρίου και των μοναχών με τα ιδιωτικά κελιά, τα ατομικά δωμάτια και την παρασκευή και παράθεση εξαιρετικών μενού θαλασσινών και, αν ναι, τις εγκρίνει και τις επιτρέπει;

β) Οι ηγούμενοι των ιερών μονών, στις οποίες ανήκουν τα κελιά, το γνωρίζουν και, αν ναι, το επιτρέπουν;

γ) Επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο Αγιον Ορος ιδιωτικά αυτοκίνητα για μεταφορές ιδιωτών;

δ) Ποιος έχει δώσει τη διαπίστευση του οδηγού σε αυτόν τον κύριο και από πότε καθιερώθηκε η ιδιότητα του οδηγού τουριστών στο Αγιον Ορος; Διότι τουρίστες και όχι προσκυνητές είναι οι πελάτες του κυρίου αυτού και των συνεργαζόμενων με αυτόν μοναχών.

ε) Τι συμφέροντα υπάρχουν πίσω από αυτές τις δραστηριότητες και ποιος επωφελείται;

στ) Ο διοικητής του Αγίου Ορους γνωρίζει όλα τα παραπάνω;

ζ) Το Περιβόλι της Παναγιάς γίνεται σιγά σιγά resort για VIPs και θα γεμίσει με boutique hotels και gourmet restaurants; Η Παναγία ας βάλει το χέρι της για να μη δούμε σε λίγα χρόνια το Αγιον Ορος να… συναγωνίζεται τη Μύκονο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT