Οι «μπαχαλάκηδες» και η Δικαιοσύνη

Κύριε διευθυντά

Διάβασα στις 4/11/2023 το ενδιαφέρον άρθρο του συνεργάτη σας Απόστολου Λακασά με τίτλο «∆ράση και τιμωρία των μπαχαλάκηδων του ΕΜΠ» και επειδή συνδέομαι με το ίδρυμα για περίπου 67 χρόνια, έχω ορισμένα ενδιαφέροντα να προσθέσω. Ο συντάκτης του άρθρου περιγράφει γλαφυρά τη μέχρι και σήμερα συνεχιζόμενη βία και καταστροφές μέσα στο Πολυτεχνείο. Αναφέρει επίσης ότι προ ημερών ένας φοιτητής καταδικάστηκε από δικαστήριο σε 15 μήνες φυλάκιση για παράνομες πράξεις εντός Ιδρύματος! Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή είναι μία ενέργεια της δικαιοσύνης που περίμενα πάνω από 50 χρόνια να συμβεί, όσο παράξενο και αν ακούγεται. Η απίστευτη κακή πραγματικότητα είναι ότι η δικαιοσύνη έχει ολιγωρήσει επί δεκαετίες να εφαρμόσει για τους παρανομούντες εντός των πανεπιστημίων όσα εφαρμόζει για τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας!

Για όσο καιρό ίσχυε το κακώς εννοούμενο «πανεπιστημιακό άσυλο» υπήρχε κάποια δικαιολογία για την ατιμωρησία των βιαιοπραγούντων και καταστροφέων. Ακόμα και όσοι αποκόμισαν όλα τα… σκι και τα αεροβόλα όπλα των ομάδων των σπουδαστών του ΕΜΠ τη δεκαετία του ’80 δεν ενοχλήθηκαν από τους παρευρισκόμενους αστυνομικούς! Μετά όμως την πρόσφατη κατάργηση του ψευδεπίγραφου αυτού θεσμού από την κυβέρνηση της Ν.Δ., η ολιγωρία είναι πλέον αδικαιολόγητη. Π.χ., πώς να εξηγήσει ένας πολίτης το ότι οι δράστες της προ διετίας διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου δεν έχουν υποστεί καμία δικαστική συνέπεια;

Στην προκειμένη περίπτωση η διοίκηση του ΕΜΠ έκανε μηνυτήριες αναφορές για την από τριακονταετίας παράνομη κατοχή αιθουσών εντός του Ιδρύματος από άτομα του «αντιεξουσιαστικού χώρου», συνεπεία των οποίων η αστυνομία επενέβη τρεις φορές και ως αποτέλεσμα των σχετικών συλλήψεων υπήρξε η πρώτη στην ιστορία καταδίκη σε φυλάκιση φοιτητή για παρανομίες εντός του πανεπιστημίου. Επομένως εύσημα πρέπει να απονεμηθούν στον πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή.

Στον ίδιο αξίζουν περαιτέρω εύσημα γιατί από την αρχή της θητείας του, που μόλις τώρα τελείωσε, απέκλεισε από τις συνεδριάσεις της συγκλήτου τα δεκάδες «αριστερά» άτομα (ΚΚΕ, ΕΑΑΚ, αναρχοαυτόνομοι κ.ά.) που επί δεκαετίες τις παρακολουθούσαν ανεμπόδιστοι πλην τελείως παράνομα. Το γεγονός ότι την κατάσταση αυτή, που επικρατούσε γενικώς στα ελληνικά πανεπιστήμια, τη συγκάλυπταν (ή και συγκαλύπτουν ακόμα και σήμερα) τελούντες ποινικό αδίκημα οι προεδρεύοντες πρυτάνεις, υπάρχει νομικά τεκμηριωμένο στο πρόσφατο δοκίμιό μου με τίτλο « Λειτουργία εν κενώ/ Λειτουργία εν διωγμώ», Σεπτέμβριος 2001, εκδόσεις Bookstars.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT