Οι γιατροί, το ΕΣΥ και μέτρα «τόνωσης»

Οι γιατροί, το ΕΣΥ και μέτρα «τόνωσης»

Κύριε διευθυντά

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στη δεύτερη θητεία της να προβεί στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Πράγματι υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ομως παρά την γκρίνια μας η κατάσταση στον χώρο της Υγείας δεν είναι τόσο κακή. Υπάρχουν νοσοκομεία και κλινικές που λειτουργούν υποδειγματικά, ιδίως αυτά που έχουν στιβαρές διοικήσεις. ∆εν χρειάζονται ανατρεπτικά σχέδια, που δύσκολο είναι να πραγματοποιηθούν, αλλά και νέα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν και συνήθως τα αφήνουμε στη μέση. Οι γιατροί ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους και εκείνο που χρειάζεται είναι να αμείβονται ανάλογα με το έργο τους και να υπάρχει επαρκές προσωπικό και τα ανάλογα μέσα. Κανένας άλλος εργαζόμενος σε οποιονδήποτε άλλον κλάδο δεν εργάζεται τόσο σκληρά και τόσο υπεύθυνα, όσο οι γιατροί και νοσηλευτές στις εφημερίες των νοσοκομείων. Θα πρότεινα τρία απλά και εύκολα μέτρα που θα βελτίωναν και θα άλλαζαν αμέσως την εικόνα:

α) Στην πρωτοβάθμια φροντίδα, η αύξηση της επίσκεψης από 10 σε 20 ευρώ και σε όλους, θα έλυνε το πρόβλημα και θα συμβαλλόταν με τον ΕΟΠΥΥ επαρκής αριθμός γιατρών. Το κόστος είναι πολύ μικρό.

β) Η κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Οταν χρειαζόμαστε, π.χ., 100 γιατρούς ή νοσηλευτές, πρέπει να προσλαμβάνουμε 120, διότι διαφορετικά θα έχουμε συνεχή έλλειψη λόγω αδειών κυήσεως, αναρρωτικών αδειών, παραιτήσεων κ.λπ.

γ) Τόσο δύσκολο είναι να προκηρύσσονται οι θέσεις 6 μήνες νωρίτερα, αφού γνωρίζουμε τον χρόνο συνταξιοδότησης κάθε γιατρού, ώστε να παραλαμβάνει ο νέος και κατόπιν να αποχωρεί ο παλιός;

Και μόνο αυτά τα τρία μέτρα θα συνιστούσαν μια ικανοποιητική μεταρρύθμιση. Ας προβληματισθεί και ας συγκρίνει το υπουργείο Υγείας με το τι γίνεται στον Στρατό, όπου ουδείς αποχωρεί αν δεν έλθει ο αντικαταστάτης του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT