Οι περικοπές ωρών μαθημάτων

Κύριε διευθυντά

Ακρως ενδιαφέρον το σχόλιο του εκλεκτού συνεργάτη σας, ειδικού στα εκπαιδευτικά θέματα, Απόστολου Λακασά, με τίτλο «Ανάληψη ωρών μαθημάτων από Τράπεζα» (9/11/’23). Το κείμενο αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος στο Γενικό Λύκειο με περιορισμό ή αφαίρεση ωρών διδασκαλίας ορισμένων μαθημάτων, ώστε να διατεθούν για την ολοκλήρωση της ύλης των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων που συνδέονται με την Τράπεζα Θεμάτων.

Μια αντιπαιδαγωγική απόφαση, η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, κατατάσσει τα μαθήματα σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα, υποβαθμίζοντας τη μορφωτική αποστολή του Λυκείου.

Ωστόσο, η άκριτη αυτή υπουργική απόφαση δεν αποτελεί πρωτοτυπία στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ανατρέχοντας στη δεκαετία του ’80, με την καθιέρωση του θεσμού των Δεσμών, αναφέρομαι σε ανάλογη απόφαση του υπουργείου, όταν, μεσούντος του μηνός Φεβρουαρίου, επέβαλε στους διευθυντές των Λυκείων την υποχρεωτική κατάργηση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας: Φιλοσοφίας, Ιστορίας, Στοιχείων Δημοκρατικού Πολιτεύματος, ώστε οι ώρες τους να διατεθούν για την ολοκλήρωση της ύλης των μαθημάτων της Γ΄ Δέσμης.

Επομένως, δεν ξενίζει η σχετική εγκύκλιος, άκρως αντιπαιδαγωγική, η οποία, εξάλλου, είναι περισσότερο δημοκρατική, γιατί δεν έχει αυστηρά υποχρεωτικό χαρακτήρα, όπως παλαιότερα, αλλά αναθέτει την όλη διαδικασία σε κοινή απόφαση του διευθυντή και του Συλλόγου των διδασκόντων. Απορίας άξιον η απουσία της φωνής του συνδικαλιστικού οργάνου, η οποία δεν διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου του σχολείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT