Οι προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων

Κύριε διευθυντά 

Η πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου για τον υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων υποδομών της χώρας, με έμφαση στα κτίρια όπου στεγάζονται σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες, ξαναφέρνει για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα τη βραδυπορία δεκαετιών των κατά περίπτωση αρμόδιων κρατικών φορέων, και είναι πολλοί, να ολοκληρώσουν ένα έργο που αν και έχει εξαγγελθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Ας ελπίσουμε ότι τα 32,5 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσουν επαρκές κίνητρο για να βγουν οι πάσης φύσεως αρμόδιοι από τη χειμερία νάρκη τους και να ολοκληρώσουν επιτέλους την υλοποίηση ενός έργου που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Ο έλεγχος όμως των δημοσίων κτιρίων είναι αναγκαίο να επεκταθεί και στα ιδιωτικά κτίρια αν θέλουμε να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τον πληθυσμό σε μία χώρα με σημαντική σεισμικότητα. Η σχετική προσπάθεια μπορεί να γίνει αδαπάνως για το κράτος από τους ιδιωτικούς φορείς που χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα ακίνητα και τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, που θα διενεργείται από ιδιώτες διπλωματούχους μηχανικούς, θα ενσωματώνονται στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έναρξη ή την ανανέωση των αδειών λειτουργίας των φορέων (βιομηχανίες, εργαστήρια, ξενοδοχεία, καταστήματα κ.λπ.), βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων μεγέθους της εγκατάστασης.

Η θέσπιση, με απόφαση του τελευταίου αιρετού Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, του πλαισίου για τον προσεισμικό έλεγχο των ιδιωτικών κτιρίων στην περιοχή έδωσε θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά τον αριθμό των ελεγχθέντων κτιρίων, αν και έγινε αποκλειστικά για διαδικασίες αδειοδότησης που την αρμοδιότητα είχε η τότε Νομαρχία Ανατ. Αττικής. Η δυσανασχέτηση των τότε αρμοδίων στην πρωτοβουλία αυτή της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής δεν επέτρεψε την επέκτασή της και βέβαια μετά την κατάργηση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων η προσπάθεια αυτή εγκαταλείφθηκε. Αν η σχετική πρόβλεψη γίνει για όλο το πλέγμα των υπηρεσιών που αδειοδοτούν εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, είναι βέβαιο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει αξιοσημείωτη πρόοδος στον προσεισμικό έλεγχο των κτιριακών δομών της χώρας, χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε κρατική επιβάρυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT