Η ΕΡΓΟΣΕ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Η ΕΡΓΟΣΕ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Κύριε διευθυντά

Αφορμή της επιστολής αποτελεί το δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο: «Η μαρτυρία – κλειδί για την ΕΡΓΟΣΕ» και υπότιτιλο «Οι τρεις καταθέσεις της επιθεωρήτριας της Αρχής ∆ιαφάνειας, που επαύθη από την έρευνα για τη σύμβαση “717”», όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στις 08.10.2023 και στην ιστοσελίδα «kathimerini.gr» στις 10.10.2023.

Στο εν λόγω δημοσίευμα μετά λύπης μας διαπιστώσαμε αφενός ότι περιλαμβάνονται αναληθείς, ανακριβείς και εν τέλει παραπλανητικές πληροφορίες, οι οποίες προσβάλλουν ευθέως το κύρος και το έργο της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, καθώς και τις προσπάθειες των Επιθεωρητών – Ελεγκτών και όλων των στελεχών της Αρχής, αφετέρου ο συντάκτης του δημοσιεύματος δεν διασταύρωσε, ούτε προσέγγισε τις πληροφορίες του, σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας και επαγγελματισμού, ως όφειλε, με αποτέλεσμα τη δημοσίευση αναληθών και ανακριβών γεγονότων, που παραπλανούν το αναγνωστικό κοινό και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις.

Επιθυμούμε λοιπόν να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πλήρους ενημέρωσης του αναγνωστικού σας κοινού:

1. Εν πρώτοις, σας ενημερώνουμε ότι ως προς την αναφορά σας στο δημοσίευμα ότι «επί δύο χρόνια ερευνούσε εντατικά την αμαρτωλή σύμβαση “717” της ΕΡΓΟΣΕ, η επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας…», η αρχική εντολή ελέγχου εκδόθηκε στις 07.03.2019 και η πρώην Επιθεωρήτρια – Ελέγκτρια της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας αντικαταστάθηκε στις 27.05.2021, ήτοι δύο και πλέον έτη μετά την έκδοση της εντολής, λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην πρόοδο του ελέγχου. ∆έον δε να αναφερθεί ότι μετά την αντικατάσταση της πρώην Επιθεωρήτριας, το ορισθέν Κλιμάκιο Ελέγχου διενήργησε και παρέδωσε τη σχετική Εκθεση Ελέγχου τρεις μήνες αργότερα.

2. Ακολούθως, η πρώην Επιθεωρήτρια ουδέποτε ορίσθηκε επικεφαλής του Κλιμακίου Ελέγχου της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, όπως λανθασμένα αναγράφεται στο δημοσίευμα, καθώς η αρχική εντολή ελέγχου είχε εκδοθεί από το τέως Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών ∆ημόσιας ∆ιοίκησης (Σ.Ε.Ε.∆.∆.) χωρίς να ορίζεται επικεφαλής.

3. Επιπροσθέτως, η πραγματοποίηση απροειδοποίητης εφόδου στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ με κατάσχεση εγγράφων, όπως επικαλείται το δημοσίευμα, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε εν γνώσει του Κλιμακίου Ελέγχου και της Αρχής, εκτός εάν η πρώην Επιθεωρήτρια έπραξε αυτοβούλως και αυτοκλήτως δίχως να ενημερώσει το Κλιμάκιο Ελέγχου, ενέργεια η οποία δεν συνηθίζεται.

4. Ακόμη, επισημαίνεται ότι αφ’ ης στιγμής πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση της εν λόγω Επιθεωρήτριας, αυτονοήτως δεν ήταν δυνατή η συνυπογραφή της Εκθεσης Ελέγχου της Υπηρεσίας από την ίδια, καθώς και η περαιτέρω συμμετοχή της στο Κλιμάκιο Ελέγχου και στον έλεγχο εν γένει, ούτε η αντίστοιχη πρόσβαση και διαχείριση του φακέλου της έρευνας και του διαθέσιμου υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στον αντικαταστάτη της.

5. Επιπλέον, η πρώην Επιθεωρήτρια – Ελέγκτρια της Αρχής δεν παρείχε ποτέ στοιχεία υπολογισμών οικονομικής ζημίας, για τα οποία εκ των υστέρων γίνεται αναφορά στο ως άνω δημοσίευμα. Σημειώνεται δε ότι τυχόν οικονομική ζημία που δύναται να περιλαμβάνεται σε Εκθέσεις Ελέγχου της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, προκύπτει κατόπιν συλλογής, ανάλυσης και επεξεργασίας αδιαμφισβήτητων στοιχείων ελέγχου για την τεκμηρίωσή της.

6. Επίσης, επισημαίνεται ότι η Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας ουδέποτε υποκατέστησε τη ∆ικαιοσύνη, ούτε έθεσε τη σχετική υπόθεση στο αρχείο, όπως άκρως αναληθώς αναγράφεται στο δημοσίευμα, αντιθέτως η σχετική Εκθεση Ελέγχου της Αρχής αφενός προτείνει την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών, αφετέρου διαβιβάσθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος για την ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτή. Στη δε Εκθεση Ελέγχου περιελήφθησαν επίσης, συστάσεις και προτάσεις προς την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. μεταξύ των οποίων και σύνταξη αρνητικού λογαριασμού ποσού 1.307.260,11 ευρώ. Αλλωστε η εν λόγω Εκθεση Ελέγχου της Αρχής έχει ζητηθεί και αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, καθώς και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του δυστυχήματος, αποτελώντας βασικό υποστηρικτικό υλικό στο έργο τους. Ως εκ τούτων, η Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας παραμένει αρωγός της προσπάθειας διαλεύκανσης της εν λόγω πολυδιάστατης υπόθεσης και επισημαίνουμε κατόπιν όλων των ανωτέρω ότι η εν λόγω αντικατάσταση ουδεμία σκοπιμότητα υπέκρυπτε, αντιθέτως αποτέλεσε καθαρά ζήτημα εσωτερικής διαχείρισης της Αρχής για την ορθότερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της και την επίτευξη των τεθέντων στόχων της.

Θα παρακαλούσαμε λοιπόν, καταρχάς να μη δημοσιοποιούνται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του υπηρετούντος ή του πρώην υπηρετούντος προσωπικού της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, λαμβάνοντας αφενός υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, αφετέρου το σταθερά επιβαρυμένο έργο της Αρχής και την καταβαλλόμενη προσπάθειά μας, προκειμένου αυτή να επιτελείται ανεμπόδιστα, ανεξάρτητα και με διαφάνεια.

Επιπλέον, σας ζητούμε να διασταυρώνονται οι διαθέσιμες σε εσάς πληροφορίες με την Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας, κατά το μέρος που την αφορούν, πράξη την οποία ουδέποτε αρνηθήκαμε να παρέχουμε, για την ανάδειξη της αλήθειας, πολλώ δε μάλλον όταν βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για την ανείπωτη τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών που συγκλόνισε τη χώρα.

Απάντηση

του Γιάννη Σουλιώτη

To δημοσίευμα της «Κ» έχει βασιστεί αποκλειστικά σε επίσημα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή της εφημερίδας και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Σ’ αυτά συγκαταλέγονται:

α) Οι καταθέσεις, με την ιδιότητα της μάρτυρος, που έχει δώσει η πρώην ελέγκτρια της ΕΑ∆ ενώπιον των Ευρωπαίων εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση της σύμβασης «717». Παρατίθεται ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Η έκθεση της ΕΑ∆ ενώ κατ’ αρχάς αναγνωρίζει τις παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων της ΕΡΓΟΣΕ εκτρέπεται σε δίκη προθέσεων για να δικαιολογήσει τον μη καταλογισμό των αυτονόητων εκ του αποτελέσματος ευθυνών τους».

β) H απάντηση της ΕΑ∆ στο από 7.03.2023 αίτημα της «Κ» από την οποία προκύπτει ότι η Αρχή ∆ιαφάνειας πρότεινε την άσκηση πειθαρχικών και όχι ποινικών διώξεων σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ.

γ) Το με αριθμό πρωτοκόλλου Φ. 445/21 και ημερομηνία 13.04.2021 έγγραφο της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας από το οποίο προκύπτει με σαφήνεια η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ την 31 Ιουνίου 2019.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση ονομάτων διευκρινίζεται ότι η πρώην ελέγκτρια της ΕΑ∆ έχει καταστεί μάρτυρας «κλειδί» στην έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κληθεί να παράσχουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για βαριά κακουργήματα αξιωματούχοι της ΕΡΓΟΣΕ, του υπουργείου Μεταφορών και των αναδόχων. Καθώς και ότι στην υπόθεση των Τεμπών –κατά τη γνώμη του υπογράφοντος– το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT