Οικιακό «μπλόκο» κατά φοροδιαφυγής

Κύριε διευθυντά

Η υιοθέτηση του «σπιούνου», του «ρουφιάνου», να καταδίδει τον επαγγελματία, με πληρωμή, στην εφορία – Σ∆ΟΕ που δεν εκδίδει απόδειξη, ή η απόδειξη δεν είναι κανονική, έχει δημιουργήσει πολλά αρνητικά σχόλια στο καφενείο! Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς.

Με την ευκαιρία της επερχόμενης ψήφισης του σχετικού νόμου θα ήθελα να προτείνω τα εξής: Ως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα καταστήματα εστίασης, μπορεί να πει κανείς έχει καλώς για αυτά που ισχύουν.

Αλλά, για τους επαγγελματίες όπως: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μπογιατζήδες, ψυκτικοί, γιατροί, οικοδιδάσκαλοι, φυσικοθεραπευτές, κ.λπ. κ.λπ., που έρχονται στο σπίτι σου και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είναι κάπως άβουλο, αν μας πουν ότι δεν έχουν μαζί τους το μπλοκ αποδείξεων, ή κάτι παρόμοιο. Δεν πάει η καρδιά μας να τους «καταδώσουμε».

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, θα πρότεινα κάθε σπίτι που θέλει να ασχοληθεί με αυτό άθλημα, να έχει και ένα τριπλότυπο μπλοκ αποδείξεων πληρωμών, από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Και λέμε στον επαγγελματία, εντάξει, θα σας κόψω εγώ μια απόδειξη για το ποσόν που σας πλήρωσα, γιατί χρειάζομαι εγώ την απόδειξη.

Κόβουμε, λοιπόν, την απόδειξη πληρωμής. Δίνουμε το πρώτο αντίγραφο στον επαγγελματία, το δεύτερο το στέλνουμε στην εφορία και το τρίτο μένει στο μπλοκ μας.

Ασφαλώς, η απόδειξη θα έχει όλα τα στοιχεία του εκδότη, και όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία του επαγγελματία. Τις λεπτομέρειες θα τις ορίσουν οι αρμόδιοι.

Ετσι θα ξέρει ο επαγγελματίας ότι πρέπει να δηλώσει αυτό το ποσό στη δήλωση που θα υποβάλει. Και ο πολίτης δεν θα αισθάνεται ότι έκανε «προδοσία», αλλά μια νόμιμη πράξη. Μπορεί κάπως να περιοριστεί αυτό το είδος της φοροδιαφυγής. Και δεν είναι λίγοι αυτοί οι επαγγελματίες. Και εμείς, βέβαια, να πληρώνουμε τον ΦΠΑ, όπου απαιτείται.

* Πτυχιούχος Αγγλικής και Ελληνικής Γλώσσας και φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γλυφάδα

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT