Η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα και της Ε.Ε.

Η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα και της Ε.Ε.

Κύριε διευθυντά

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν έχει, προφανώς, ερμηνεύσει σωστά τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη, σχετικά με την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας κ. Φρέντι Μπελέρη.

Η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι μόνο ούτε κυρίως ελληνοαλβανική διαφορά. Πρόκειται για θεμελιώδες ευρωπαϊκό θέμα, που αφορά τα πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εάν η Αλβανία έχει πράγματι αυτή τη φιλοδοξία, θα ήταν πολύ αφελές να πιστεύει ο κ. Ράμα ότι, έστω και μία μόνο χώρα της Ενωσης, θα δεχθεί να κάνει «έκπτωση» ως προς ένα ή περισσότερα από αυτά τα κριτήρια, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν το κράτος δικαίου.

Καθώς πολλές χώρες, ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων, είναι «στην αναμονή», η Ενωση δεν έχει την πολυτέλεια να δημιουργήσει ένα τέτοιο προηγούμενο ούτε να νομιμοποιήσει κάποια τρέχουσα… παρασπονδία.

Βέβαια, η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας από κάθε παραβίαση των πολιτικών και από κάθε κατάχρηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της, από την αλβανική κυβέρνηση, είναι καθήκον και υποχρέωση της Ελλάδος. Ούτε εδώ μπορεί να πιστεύει ο κ. Ράμα ότι πρόκειται να του γίνει κάποια έκπτωση.

* Πρ. ευρωβουλευτής

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT