Αλλαγές στη Θέμιδα – οι επισημάνσεις μου

Αλλαγές στη Θέμιδα – οι επισημάνσεις μου

Κύριε διευθυντά

Στην Κυριακάτικη «Καθημερινή» της 26ης Νοεμβρίου, ανέγνωσα ότι ο υπουργός ∆ικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης προωθεί αλλαγές στην Ποινική ∆ικαιοσύνη, σε νομοσχέδιο που θα έλθει προς διαβούλευση και ψήφιση στη Βουλή. Ως δικηγόρος, που ανάλωσα 45 χρόνια στο λειτούργημα της Θέμιδας, και από αυτά, τα 35 στα ανώτατα ελληνικά δικαστήρια και δη στον Α.Π. και στο ΣτΕ, και ως πρώην νομικός σύμβουλος και προϊστάμενος της Ν.Υ. της ∆ΕΗ, δικαιούμαι, φρονώ, να διατυπώσω τις ακόλουθες παρατηρήσεις μου στις ως άνω προτεινόμενες αλλαγές:

Κατ’ αρχήν επισημαίνω ότι με βρίσκουν σύμφωνο, κατά πλειονότητα, οι αλλαγές που προτείνει στην Ποινική Δικαιοσύνη ο υπουργός, με τις πιο κάτω, βάσιμες κατά την άποψή μου, εξαιρέσεις:

α) Η πρόταση «όλα τα πλημμελήματα θα δικάζονται από ένα δικαστή» θα προσκρούσει στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, κατηγορούμενου και πολιτικώς ενάγοντα, και αυτό γιατί, όπως και οι Λατίνοι έλεγαν και ίσχυε και στο Ρωμαϊκό Δίκαιο, errare humanum est, δηλαδή ένας άνθρωπος, που ασκεί το επάγγελμα του δικαστή και δικάζει, ιδιαίτερα υποθέσεις για τις οποίες ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει και, για τον δράστη, επισύρει βαριές ποινές, μπορεί να πλανηθεί στη διαμόρφωση της δικανικής του πεποίθησης, οι τρεις δικαστές, όμως, είναι σπάνιο φαινόμενο για την ίδια υπόθεση να πλανηθούν.

β) Η πρόταση «καταργείται η διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων» πάσχει, κατά την άποψή μου, από έλλειψη νομιμότητας, γιατί το δικαστικό συμβούλιο, στο οποίο φθάνουν υποθέσεις, σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα ως προς την προσωρινή κράτηση του δράστη, διυλίζει τις απόψεις και των δύο νομικών και επιλέγει τη νομικώς ορθότερη.

γ) Η πρόταση «Νέος θεσμός: ποινική συνδιαλλαγή» δεν μπορεί να εφαρμοστεί, κατά την άποψή μου, στην Ποινική Δικαιοσύνη, και αυτό γιατί κάθε ποινική υπόθεση πρέπει να άγεται στον φυσικό της δικαστή, και να μην υπόκειται σε «παζάρεμα» μεταξύ εισαγγελέα και δράστη, κάτι που δεν το είχε διανοηθεί ο μεγάλος ποινικολόγος, καθηγητής, αείμνηστος Νίκος Χωραφάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT